Beurskoers keldert wereldwijd

Opleving van afgelopen weken lijkt ten einde...

Van onze verslaggeefster

amsterdam De beurskoersen zijn maandag wereldwijd gekelderd. De AEX-index leverde 4,1 procent in. In New York eindigde de Dow-Jonesindex 3,6 procent lager. De S & P 500 en de Nasdaq daalden eveneens zo’n 4 procent.

Hiermee lijkt een einde te zijn gekomen aan de opleving van afgelopen weken. De Dow-Jonesindex had zelfs de beste zes weken achter de rug sinds 1938. Dit was vooral te danken aan koersstijgingen van financiële fondsen. Bij de S & P 500 ging het om de beste periode sinds 2007.

Deze opleving was ingezet door de positieve resultaten die de Amerikaanse banken in het eerste kwartaal hebben geboekt. Hierdoor kwam er hoop dat het ergste crisisleed achter de rug is. Maandag publiceerde Bank of America eveneens een klinkende miljardenwinst. De grootbank noteerde een kwartaalwinst van 4,2 miljard dollar. Het tienvoudige van waar beleggers op rekenden.

Uit de kwartaalcijfers bleek echter eveneens dat de portefeuille met probleemleningen is gestegen. Hierdoor begonnen beleggers te twijfelen aan de houdbaarheid van de mooie bankberichten. Bovendien zetten zij zit schrap voor de volgende ronde kwartaalcijfers, die van niet-financiële instellingen. Beleggers vrezen ook hier harde klappen als gevolg van de wereldwijde recessie.

Op de beursvloer kregen de financials maandag de hardste klappen. Bank of America leverde 24 procent in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden