Beursgraadmeters zakken weg

AMSTERDAM (ANP) - De grote Europese beurzen verloren donderdag over een breed front terrein. Bankconcerns voerden de neergang aan, onder invloed van nieuwe tegenvallers op kredietmarkt. Het chemieconcern Akzo Nobel zorgde voor een lichtpuntje op het Damrak met een gunstige tussentijdse rapportage.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam stond aan het begin van de middag 1,9 procent lager op 435,03 punten. Daarmee lijkt de beursgraadmeter de maand januari af te gaan sluiten met een verlies van zo'n 16 procent. ,,Een uitzonderlijke gebeurtenis. Een van de slechtste januari maanden ooit'', zei een handelaar in Amsterdam.

De MidKap-index zakte donderdagmiddag 1,6 procent tot 582,94 punten. De DAX in Frankfurt, de FTSE in Londen en de CAC 40 in Parijs verloren 1,3 tot 1,8 procent.

Sombere stemming

Ook op Wall Street heerste een sombere stemming woensdagavond. Aanvankelijk reageerden beleggers positief op de renteverlaging van 50 basispunten door het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Dit effect werd echter teniet gedaan door geruchten dat kredietbeoordelaars de beoordelingen van de Amerikaanse obligatieverzekeraars Ambac en MBIA zullen verlagen. ,,De rally op Wall Street was van korte duur'', merkte de handelaar op.

De AEX werd donderdag vooral in het rood getrokken door verliezen bij de zwaarwegende financials Fortis, ING en Aegon. Deze fondsen verloren 4,3 tot 5,6 procent. Bij de MidKappers was de beurshandelaar Van der Moolen de grootste daler. Dit aandeel ging 4,7 procent onderuit.

ASML

De maker van chipmachines ASML verloor 3,4 procent. Dat was het gevolg van berichten dat de Taiwanese branchegenoot TSMC in 2008 fors minder gaat investeren.

Ook waren beleggers niet gecharmeerd van de resultaten van oliemaatschappij Shell. Het concern heeft vorig jaar een winst geboekt van 27,6 miljard dollar, de hoogste winst ooit door een Europees bedrijf gerealiseerd. De winstmarges in het vierde kwartaal vielen echter tegen. Het aandeel verloor 2 procent.

Akzo Nobel

De tussentijdse rapportage van het chemieconcern Akzo Nobel viel wel in goede aarde. Het concern heeft in 2007 een licht hogere omzet geboekt van meer dan 10 miljard euro. Akzo Nobel was met een plus van 3,3 procent een van de weinige stijgers op de lijst van grote fondsen.

Bij de middelgrote fondsen presteerden vooral het vastgoedfonds Corio en de producent van digitale kaarten Tele Atlas goed met plussen van respectievelijk 0,9 en 0,7 procent. Deze fondsen worden in maart in de AEX-index opgenomen.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4860 dollar tegen 1,4780 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden