Beursgang warm bad voor GM

AMSTERDAM - General Motors (GM) belandde donderdag bij zijn herintroductie op de effectenbeurzen in een warm bad. De beursgang van de autofabrikant levert waarschijnlijk een recordbedrag van 23,1 miljard dollar op.

Beeld afp

De eerste beursgang van GM vond plaats op 20 december 1916. De Amerikaanse autofabrikant raakte zijn notering kwijt bij het faillissement in juni 2009. Het geprivatiseerde bedrijf maakte zes weken later een doorstart. Gisteren beleefde het een glorieuze comeback op de New York Stock Exchange.

In de aanloop was al duidelijk geworden dat het nieuwe aandeel GM zeer gewild zou zijn. De emissie zou oorspronkelijk 365 miljoen gewone aandelen omvatten, waarvan de introductieprijs 26 tot 29 dollar zou bedragen. Daarnaast wilde GM 60 miljoen preferente aandelen uitgeven. Deze geven de aandeelhouder geen stemrecht, maar wel een vast dividend op zijn investering.

Verhoogd wegens vraag
Vanwege de overweldigende vraag van beleggers is de laatste dagen voor de beursgang tot twee keer toe zowel de omvang van de emissie als de uitgifteprijs verhoogd. Gisteren gingen derhalve 478 miljoen gewone aandelen van de hand voor een prijs van 33 dollar per stuk, plus 87 miljoen preferente aandelen van 50 dollar, goed voor een opbrengst van 20,1 miljard dollar op (14,7 miljard euro).
De beursgang van GM is daarmee de grootste uit de Amerikaanse geschiedenis. In de komende dagen kan hij zelfs uitgroeien tot de grootste in de wereldgeschiedenis.

Een aantal GM-eigenaren, waaronder de Amerikaanse overheid, heeft namelijk de optie om in totaal nog eens 54,8 miljoen aandelen tegen de uitgifteprijs te verkopen. Als zij van die mogelijkheid gebruik maken, wat waarschijnlijk is, brengt de beursgang 23,1 miljard dollar in het laatje. Het huidige wereldrecord staat op naam van de Agricultural Bank of China. Die bank harkte bij zijn beursdebuut in juli meer dan 22,1 miljard dollar binnen.

De Amerikaanse overheid heeft zijn eigendomsaandeel van bijna 61 procent gisteren teruggebracht naar ongeveer 33 procent. De beursgang levert de schatkist 11,8 tot 13,6 miljard dollar op. Dat is lang niet genoeg om GM's schuld van 40 miljard dollar aan de Amerikaanse overheid te voldoen. Washington heeft in 2008 en 2009 49,5 miljard dollar in het autoconcern gepompt om het van de ondergang te redden. GM heeft daarvan pas 9,5 miljard terugbetaald.
Om uit de kosten te komen moet de regering-Obama het restant van haar GM-aandelen voor gemiddeld 53 dollar per stuk verkopen. De overheid moet minstens zes maanden wachten voordat zij opnieuw aandelen verkoopt, aldus de gemaakte afspraken.

Flinke koerssprong
GM maakte meteen na de beursintroductie een flinke koerssprong. De emissie was zes tot zeven keer overtekend, dus veel beleggers die in eerste instantie waren teleurgesteld grepen alsnog hun kans. Na de openingsbel schoot de koers binnen enkele minuten naar 35,99 dollar.

De kopers van het aandeel komen voornamelijk uit Noord-Amerika, zoals de Amerikaanse regering het graag wenste. De Chinese automaker SAIC, een partner van GM, kocht zoals aangekondigd een belang van bijna 1 procent in zijn branchegenoot.

Behalve de Amerikaanse schatkist verdiende ook Canada een deel van zijn noodhulp aan GM terug bij de beursgang. Een andere begunstigde van de beursbonanza is de vakbond van de auto-industrie UAW. Die verdiende 3 miljard dollar voor een zorgverzekeringsfonds voor gepensioneerde GM-werknemers.
GM mag zelf alleen de opbrengst van de preferente aandelen houden: 4,35 miljard dollar. Een deel van dat geld reserveert het bedrijf voor pensioenverplichtingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden