Beursgang Trabant doorslaand succes
De beursintroductie van de Duitse autofabrikant Sachsenring, de vroegere producent van Trabantjes, is een doorslaand succes. Er was donderdag zo'n grote vraag naar aandelen, dat de koers direct opliep tot 29,50 mark, 4,50 mark boven de introductieprijs van 25 mark....
DPA, Reuter, ANP
ZWICKAU/FRANKFURT
De eerste dag overtrof alle verwachtingen, zo zei Sachsenring-topman Ulf Rinttinghaus. Het bedrijf is niet op de gewone beurs in Frankfurt genoteerd, maar op de zogeheten Nieuwe Markt daar, die sinds donderdag twaalf deelnemers heeft. Er gingen volgens handelaren in de eerste uren in zowel Berlijn als Frankfurt ruim 220 duizend aandelen om, voor een debutant tamelijk veel.
Sachsenring komt voort uit de fabrikant van Trabant, of Trabi zoals veel Oost-Duitsers de eerste personenauto van de DDR liefkozend noemden. Na de hereniging, vrijdag precies zeven jaar geleden, werd het bedrijf in Zwickau onder de arm genomen door de Treuhandanstalt, de instantie die Oost-Duitse staatsbedrijven saneerde en vervolgens verkocht.
Zo ontstond Sachsenring, dat tegenwoordig onderdelen levert aan fabrikanten als Mercedes-Benz, BMW en Volkswagen, profiterend van de trend om steeds meer productie uit te besteden. Sindsdien is het bergopwaarts gegaan.
Met een orderportefeuille van ruim een miljard mark mikt Sachsenring dit jaar op een winst voor belasting van tien miljoen mark en een omzetstijging met honderd miljoen tot 270 miljoen mark. Er werken duizend mensen. Vlak voor de privatisering werkten er 330 mensen, die een omzet van 36 miljoen mark draaiden.
Ulf en zijn broer Ernst-Wilhelm, eigenaren van Sachsenring, willen met de opbrengst van de beursgang van ongeveer 58 miljoen mark de verdere expansie van het bedrijf financieren. Het bedrijf is na de uitgifte van 2,3 miljoen aandelen van vijf mark nominaal voor 28 procent eigendom van particuliere buitenstaanders. Het leeuwendeel is in handen van de twee broers (21,8 procent), en Deutsche Bank en Commerzbank (elk goed voor 10,77 procent).