Beursgang Spotify pakt opvallend succesvol uit, ook al zitten techaandelen in het verdomhoekje

Nee, helemaal vlekkeloos gaat de beursgang van Spotify aan de New Yorkse beurs dinsdag niet. In plaats van de Zweedse wordt de Zwitserse vlag gehesen. Het is vooralsnog het enige smetje: alles wijst erop dat het aandeel voor een hogere prijs van de hand zal gaan dan eerder werd voorspeld. En dat terwijl de omstandigheden voor een techbeursgang momenteel weerbarstig zijn: de technologie-aandelen zitten in het verdomhoekje.

Laurens Verhagen
Traders react as they wait for shares of Spotify to begin selling as a direct listing on the floor of the New York Stock Exchange in New York, U.S., April 3, 2018. REUTERS/Lucas Jackson Beeld REUTERS
Traders react as they wait for shares of Spotify to begin selling as a direct listing on the floor of the New York Stock Exchange in New York, U.S., April 3, 2018. REUTERS/Lucas JacksonBeeld REUTERS

Maandag was het zelfs een waar bloedbad toen beleggers hun techaandelen dumpten. Redenen genoeg voor de paniek: Trump die op Twitter onaardige dingen over Amazon zegt; Facebook dat sowieso zwaar onder vuur ligt en al eenvijfde van zijn waarde heeft zien verdampen én een steeds nadrukkelijker vrees voor meer overheidsregulatie voor de techsector. Wat de redenen ook zijn: de astronomische koerswinsten van vorig jaar (Facebook steeg toen bijvoorbeeld met 53 procent) lijken ineens heel ver weg. Te midden van dit geweld moet Spotify met de billen bloot.

Nog los van deze onzekere tijden is de notering van de marktleider in streaming-muziek een bijzondere. Het bedrijf geeft namelijk geen nieuwe aandelen uit, maar registreert de bestaande aandelen die al in handen zijn van geldschieters. Dat is heel andere koek dan die van de traditionele IPO (Initial Public Offering), waar bedrijven nieuwe aandelen uitgeven en waarbij de beursgang samen met (dure) investeringsbanken wordt voorgekookt.

De afwijkende wandeling heeft evidente voordelen voor Spotify. Zo is het concern geen geld kwijt aan die dure banken en hoeft het niet naar hun pijpen te dansen. Het gaat echter wel gepaard met grote onzekerheden. In aanloop van de grote dag zinspeelde Daniel Ek hier ook expliciet op. In een blogpost laat de oprichter en topman van Spotify er geen misverstand over bestaan dat het aandeel de komende tijd grote pieken en dalen zal kennen. 'Soms hebben we succes, soms struikelen we', aldus Ek.

Ook analisten en andere kenners tastten in de aanloop compleet in het duister. De woorden van Bloomberg-columnist Shira Ovide waren tekenend: 'Dit is een gevaarlijk zinnetje voor een columnist die verondersteld wordt alle antwoorden te hebben, maar daar gaat-ie: niemand weet hoe het Spotify zal gaan vergaan op dinsdag.'

Vooraf werd rekening gehouden met een totale marktwaarde tussen de 20- en 25 miljard dollar. Dinsdag gingen de aandelen voor een prijs van 169 dollar van de hand, waarmee Spotify op ruim 30 miljard dollar gewaardeerd werd. Niet gek voor een bedrijf dat hevige concurrentie ondervindt van bijvoorbeeld Apple. Blijkbaar hebben beleggers er genoeg vertrouwen in dat Spotify - toenemende omzetten, maar ook toenemende verliezen - zal overleven. Misschien wel door het Netflix-model te volgen en eigen muziek uit te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden