Beursgang ASR levert schatkist waarschijnlijk weinig winst op

Voor 1 juli brengt minister Dijsselbloem van Financiën ook staatsverzekeraar ASR naar de beurs. De kans op winst voor de schatkist is uiterst klein. De staat is nu eenmaal geen belegger.

Bestuursvoorzitter Jos Baeten (rechts) en financieel directeur Chris Figee van ASR op weg naar de persconferentie over de beursgang van de verzekeraar. Beeld anp

Hij wil er zoveel mogelijk voor vangen, daarom brengt minister Dijsselbloem van Financiën staatsverzekeraar ASR voor 1 juli naar de beurs. Dat zou het meeste opbrengen voor de schatkist. Kopers die de in oktober 2008 genationaliseerde Nederlandse verzekeringspoot van Fortis in zijn geheel willen overnemen, zijn nergens in de wereld te vinden. 'Ik hoop een zo goed mogelijke prijs te krijgen', zei Dijsselbloem gisteren over de beursgang.

Dat is iets anders dan winst maken, want dat zit er hoogstwaarschijnlijk niet in. De staat kocht in oktober 2008 de verzekeraar als onderdeel van het Nederlandse deel van Fortis. Het Belgisch-Nederlandse financiële concern dreigde om te vallen en de hele financiële sector, mogelijk de hele economie, in die val mee te sleuren.

Met grote haast nam de voorganger van PvdA'er Dijsselbloem, partijgenoot Wouter Bos, ABN Amro, de verzekeraar plus een waardeloze portefeuille-'overig'. De eindafrekening: bijna 30 miljard euro. Maar de Nederlandse financiële sector was gered.

Financiële buffer

Van die 30 miljard is volgens Dijsselbloem 3,65 miljard euro nodig geweest voor de aanschaf van de verzekeraar, inmiddels ASR geheten. Inclusief de rente die de staat moest betalen voor dat geleende bedrag en het dividend dat hij ontving, speelt de staat quitte als de beursgang circa 3,9 miljard euro oplevert. Dijsselbloem schat de waarde van ASR op 3,2 miljard. Hij begint met die opbrengst dus aan een beursgang met onzekere opbrengst, met 700 miljoen in de min.

Aan de verzekeraar zelf ligt dat niet. ASR boekte vorig jaar een meer dan behoorlijke winst van 600 miljoen op een omzet van 4,1 miljard. Dat deed het bedrijf met 3.375 medewerkers. In het eerste jaar als staatsbedrijf, 2009, waren die cijfers hoger, behalve de winst. Die was 255 miljoen op een omzet van 5 miljard met 4.600 voltijds werknemers.

Daar komt bij dat ASR een stevige financiële buffer heeft en dat kan niet elke beursgenoteerde verzekeraar zeggen. Dat is tegelijk de keerzijde van de beursgang van ASR: er zijn al zoveel verzekeraars op de Nederlandse beurs.

Minister Jeroen Dijsselbloem. Beeld anp

Aandelen verzekeraars riskant

Recent kwam daar het van het ING-concern losgemaakte Nationale Nederlanden bij - als NN. Dat aandeel doet het redelijk, ogenschijnlijk dankzij een nog veel grotere kapitaalbuffer. Maar Delta Lloyd en Aegon hebben het moeilijk, mede omdat hun buffers naar de zin van beleggers te weinig voorstellen. Ook hebben verzekeraars last van de extreem lage rente, waardoor hun beleggingen moeilijk renderen. Dat maakt aandelen van verzekeraars enigszins riskant, hoe goed ASR ook presteert.

Hoeveel procent van de ASR-aandelen in eerste instantie wordt geplaatst, is niet bekend. Bij de beursgang van ABN Amro, die Dijsselbloem nu met ASR kopieert, ging het om eenvijfde van alle aandelen. Ook zal de prijs per aandeel tot het laatste moment ongewis zijn.

'Het bedrijf staat er goed voor en er is voldoende interesse', zei de minister vrijdag. De beursgang-in-stappen kan wel eens drie jaar gaan duren, voorspelde hij. 'Ik heb geen springende haast.' En dat hij namens de belastingbetaler geen winst gaat maken, dat is dan maar zo. Alles beter dan 'langer dan nodig financiële instellingen in bezit te hebben'. De staat, zegt Dijsselbloem keer op keer, is nu eenmaal geen belegger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden