Beurs sluit bizarre dag met klein verlies
De AEX-index, de koersgraadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, sloot gisteren met een kleine min - 2,46 punten - op 674,75 punten....
Maar dat is dan ook het enige positieve commentaar dat een analist gisteren liet horen. 'Een bizarre beurs. De logica is ver te zoeken. Ik weet het niet meer.' Grootgrutter Ahold verloor 6 procent op 22,40 euro, hoewel het bedrijf gisteren goede cijfers presenteerde. 'Niks mis mee, maar nobody wants it', constateert een handelaar. Waarom niet? Omdat de technologiefondsen nu eenmaal favoriet zijn bij de beleggers, een andere reden kan deze handelaar niet bedenken.
Het kan ook zijn dat de beleggers bang zijn dat hun stukken minder waard worden als Ahold nieuwe aandelen op de markt gaat brengen om de overname van het Amerikaansen bedrijf Foodservice te kunnen financieren.
Ook de andere levensmiddelenconcerns deden het niet zo best. Laurus werd bijna 10 procent minder waard en sloot op 12,90 euro, een min van 1,40 euro. Unilever kwakkelde opnieuw en verloor drie eurokwartjes op 43,45 euro. Een verlies van 1,7 procent.
Een analist vermoedt dat hier het Procter & Gamble-effect een rol speelt. Deze Amerikaanse luiermammoet zag zijn koers aan de New Yorkse beurs met eenderde kelderen nadat het een winst waarschuwing had moeten afgeven. Maar Procter heeft last van de hogere prijzen voor papier en pulp en van de hoge olieprijzen. Voor Unilever en Laurus geldt dat niet. Toch lijken beleggers dat onderscheid niet te zien en willen zeaf van Unilever en Laurus, omdat het Procter slecht gaat, constateert een commissionair.
KPN verloor 5 euro (3,6 procent) op 134 euro omdat beleggers vrezen dat de recent verworven Amerikaanse partner Qwest zal worden overgenomen door Deutsche Telekom. Maar de Olies stegen tengevolge van de hoge olieprijzen 4,5 procent, naar 58,80 euro. Kabelmaatschappij UPC sprong 11,95 euro vooruit naar 249,95 euro, nadat het een veiling in Zwitserland had gewonnen.