Beurs rekent nu op snel einde aan oorlog

De beurs van Amsterdam sloot de week vrijdag in stijl af: met winst. Voor de vijfde opeenvolgende dag stond de toonaangevende AEX-index aan het slot van de handel hoger dan aan het begin....

Ook gisteren waren het hoofdzakelijk de frontberichten uit Irak die de bewegingen op de beurs bepaalden. De berichten over de inname van het internationale vliegveld van Bagdad door Amerikaanse troepen en nieuws over de massale overgave van leden van de Iraakse Republikeinse Garde, leidden tot optimisme op de beurs. Slechte cijfers over de Amerikaanse economie - de werkloosheid bleek verder te zijn gestegen - vormden het tegenwicht. Het gevolg was een nerveuze beurs, die heen en weer schoot tussen winst en verlies.

De financiële fondsen behoorden tot de winnaars. De laatste weken vertonen de banken en verzekeraars een grote correlatie met de AEX. Als de markt stijgt, stijgen de financiële waarden door de bank genomen mee, en vice versa. Gisteren klom Fortis 2 procent, ING steeg 0,2 procent, en Aegon 0,1 procent. ABN Amro deed een stapje terug: de bank verloor 0,6 procent.

Ook Koninklijke Olie zat in de lift. De oliemaatschappij won een half procent op 39,30 euro. Sinds het begin van de oorlog in Irak, nu ruim twee weken geleden, is het aandeel van de Koninklijke met vallen en opstaan enkele procenten gestegen. Vooral de laatste week deed het aandeel het goed: geen enkele dag eindigde Koninklijke Olie in het rood. Opvallend genoeg was de richting van de oliekoers precies tegengesteld. Het groeiende optimisme over een snel einde aan de oorlog heeft de prijs van een vat olie in de laatste weken teruggebracht van bijna 28 dollar tot iets boven de 24 dollar gisteren.

De oorlog, die voor de Britten en Amerikanen voorspoedig lijkt te verlopen, heeft ook effect op de dollarkoers. De koers van de dollar liep ook gisteren verder op. Goed nieuws voor bedrijven die een groot deel van hun geld in de Verenigde Staten verdienen, zoals Buhrmann. De handelaar in bureaus, pennen en schrijfblokken was vrijdag onder de hoofdfondsen de grootste stijger. Het aandeel klom 4,7 procent tot 2,43 euro. Hagemeyer, ook een handelshuis dat erg afhankelijk is van Amerika, boekte een winst van 0,5 procent op 3,73 euro.

Op de lokale markt trok SNT de aandacht. De uitbater van call centers kocht 312 duizend aandelen in om optieplannen voor het personeel af te dekken. SNT betaalde daarvoor 10,50 euro per aandeel. De koers klom daarop met 4,1 procent tot 10,30 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden