Beurs omlaag door Shell en Philips

Shell trok de AEX-index donderdag naar beneden. Het aandeel verloor 0,73 procent op 25,71 euro. Dat kwam door de lagere olieprijs....

Van onze verslaggever Pieter Klok

Ook Philips zat het niet mee. Het aandeel verloor ruim een half procentop 27,90 euro. Uit marktonderzoek blijkt dat het bedrijf terrein verliestaan grote rivaal Sony op de markt voor platte tv's. De Japanseelektronicagigant, die moeilijke jaren achter de rug heeft, zag de verkoopvan lcd-schermen snel stijgen en is in een keer marktleider geworden.

Numico verloor 1,67 procent. De jaarcijfers vielen niet zozeer tegen,maar de vooruitzichten voor 2006 zijn teleurstellend. 'De winstverwachtingis aan de voorzichtige kant', zegt een handelaar. 'De groei blijft mooi,maar het aandeel is de laatste tijd zo hard gestegen, dat het moeilijk isbeleggers nog positief te verrassen.'

Ook Nutreco stond in de schijnwerpers. Het aandeel won 1,73 procent op48,79 euro en sleepte hierdoor de Midkap in de plus. Op een Noorse websiteverscheen een bericht dat er mogelijk een koper is voor dochter MarineHarvest, dat talloze zalmkwekerijen in Noorwegen heeft. Nutreco wil dezalmkwekerijen naar de beurs brengen om zo langzaam zijn aandeel in dezeactiviteit af te stoten. 'Het zou mooi zijn als Numico versneld afstand kandoen van de zalm, want het is een cyclische activiteit', aldus dehandelaar.

Ahold boekte een plus van bijna 2 procent. De verkoop van tweedistributiecentra in de VS voor 90 miljoen dollar werd met gejuichbegroet. Het supermarktconcern, dat beleggers in het verleden in extasebracht met de ene overname naar de andere, lijkt nu nog slechts indruk tekunnen maken door bedrijfsonderdelen te verkopen. Veel beleggers fantaserenerover dat Ahold zijn Amerikaanse supermarktketens helemaal verkoopt.

Van der Moolen wist opnieuw geen indruk te maken met zijn jaarcijfers.De winst steeg weliswaar, maar dit was vooral te danken aan eenmalige batenals gevolg van de verkoop van activiteiten op Wall Street. Het aandeelverloor 3,7 procent op 7,86 euro.

Endemol behoorde tot de winnaars. Het aandeel, dat sinds november weeraan de Amsterdamse beurs genoteerd staat, won 1,1 procent op 11,55 euro.De televisieproducent maakte bekend dat de winst over 2005 30 procent hogerzal liggen dan een jaar eerder. Het aandeel heeft sinds de beursrentree al28 procent gewonnen. Ook TomTom boekte een forse plus, van bijna 5 procent,en herstelde zich daarmee enigszins van de klap (min 10 procent) die heteen dag eerder opliep.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden