Beurs omgeeft zich met forse beschermingswal

De Amsterdamse beurs heeft zich omgeven met een een forse beschermingswal. Over een maand wordt de beurs geprivatiseerd en zullen er 100 duizend aandelen worden herplaatst....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Deze regel is ingevoerd uit angst voor een overname van het beursbedrijf door bijvoorbeeld een bank. Ook het ministerie van Financiën is daar op tegen, gezien de grote maatschappelijke functie van de beurs als kapitaalmarkt. 'Financiën zou uitermate bezorgd zijn. In het stelsel van afspraken met het ministerie was spreiding van de aandelen een belangrijk element', aldus G. Möller, president-directeur van Amsterdam Exchanges zoals de effectenbeurs officieel heet.

Na 1 januari 2002 zou het gevaar van een ongewenste overname toenemen. Dan krijgen de nu herplaatste aandelen een beursnotering. Eigenaren van die aandelen kunnen hun stukken dan via de beurs verkopen. Dat maakt een overname eenvoudiger.

Gisteren bracht het beursbedrijf zijn prospectus uit. Er staat een aantal risico's in waarmee potentiële kopers van de aandelen rekening moeten houden. Zo kan het hele handelssysteem uitvallen waardoor het beursbedrijf forse financiële schadeclaims zou kunnen verwachten. Om dergelijke claims voor te zijn wordt een 'uitwijkbeurs' ingericht, kosten zes miljoen gulden.

Een ander risico betreft de schadeclaims van particulieren en bedrijven tegen de (inmiddels opgeheven) effectenbeurs en optiebeurs. Hoe groot de vorderingen zijn en hoe kansrijk de positie van de verenigingen is, is niet duidelijk. De beurs denkt echter dat de uitkomst van de nu lopende procedures 'geen nadelige invloed van betekenis zal hebben op de financiële positie van Amsterdam Exchanges'.

Onduidelijk voor het beursbedrijf is of Joep van den Nieuwenhuyzen en de Begemann-groep nog een procedure tegen de beurs beginnen. De ondernemer werd verdacht van misbruik van voorkennis in twee zaken, HCS en RDM, maar is van beide beschuldigingen vrijgesproken. Van den Nieuwenhuyzen kondigde na zijn vrijspraak aan de beurs aansprakelijk te zullen stellen voor het verlies dat hij zou hebben geleden.

De beurs geeft vijftigduizend aandelen B uit. Deze aandelen zullen voor de helft terechtkomen bij de voormalige leden van de effectenbeurs en de optiebeurs de andere helft bij beursgenoteerde bedrijven en institutionele beleggers.

De inschrijving op deze aandelen vindt plaats vanaf 21 maart. Op 24 maart gaan de boeken bij ABN Amro Rothschild, die de emissie verzorgt, dicht en dan zal ook de uitgifteprijs van de aandelen worden bepaald. Volgens Möller is dit voor bedrijven en beleggers 'een unieke gelegenheid te investeren in de centrale markt voor Nederlandse financiële waarden'.

Behalve de aandelen B geeft het beursbedrijf ook nog aandelen A uit. Deze zullen worden geplaatst bij de voormalige leden van beide beurzen. Beide soorten aandelen zijn tot 2002 niet vrij verhandelbaar.

De Amsterdamse Effectenbeurs en de Optiebeurs hebben vorig jaar een gezamenlijke winst behaald van bijna 19,3 miljoen gulden. Dat is een ruime verdubbeling vergeleken met een jaar eerder. De winststijging is vooral te danken aan de Optiebeurs waar in 1996 de handel aanzienlijk toenam.

Het gezamenlijke winstcijfer is een zogeheten pro forma cijfer. In 1996 waren beide beurzen nog niet gefuseerd. Die samensmelting heeft begin dit jaar plaatsgevonden. Het eerste echte winstcijfer van het nieuwe beurzenbedrijf zal volgend jaar worden gepubliceerd.

De beurs verwacht dat, als de huidige koopgolf op de beurs aanhoudt, het resultaat dit jaar ten minste even hoog zal zijn als in 1996. De eerste zes weken van 1997 hebben al een beter beeld laten zien dan de vergelijkbare periode vorig jaar.

Het beursbedrijf voorziet dat bij sterk stijgende omzetten fors in de effectenbeurs en de optiebeurs zal moeten worden geïnvesteerd. Op de optiebeurs is nu al nauwelijks meer plaats voor de handelaren. Voor maart is al een verbouwing aangekondigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden