Beurs negatief na renteverlagingen

Europese beurzen verliezen tussen de 5 en 7 procent...

Van onze verslaggever Robert Giebels

amsterdam Koersen op effectenbeurzen overal in Europa zijn sterk gedaald. Een reeks aan renteverlagingen die de financiële sector in rustiger vaarwater zouden moeten loodsen, keerden dat tij niet. Beleggers zijn somber over de economische vooruitzichten en dat telt voor hen zwaarder dan de positief bedoelde renteverlagingen.

In Amsterdam sloot de beeldbepalende AEX-index bijna 7 procent lager. In Frankfurt, Parijs, Moskou, Madrid en New York gaven de beurzen tussen de 5 en 7 procent toe. Dat ook de beurs van Londen onderuitging, was een verrassing. Want de centrale bank van Groot-Brittannië verlaagde donderdag volkomen onverwacht de rente met 1,5 procent.

Daarmee komt de rente waarmee de Bank of England geld uitleent aan banken op 3 procent, het laagste niveau sinds 1955. Enkele uren na Groot-Brittannië maakte de Europese Centrale Bank (ECB) een renteverlaging van een half procent bekend. De Europese rente komt daarmee op 3,25 procent. Deze renteverlaging werd alom verwacht. Zwitserland verraste de financiële wereld echter door de rente te verlagen met een half procent naar 2 procent.

De renteverlagingen moeten de schade van de kredietcrisis beperken. Een renteverlaging wordt traditioneel gebruikt om een economie een impuls te geven. Doordat lenen goedkoper wordt, zouden bedrijven meer kunnen investeren en consumenten meer kunnen kopen.

Maar door de sombere economische vooruitzichten gebeurt dat niet. Bovendien is als gevolg van de kredietcrisis krediet schaars geworden. Eerdere renteverlagingen hebben dat nauwelijks veranderd.

Analisten vrezen dat verrassende renteverlagingen zoals in Groot-Brittannië alleen maar bevestigen dat een land in hoog tempo op een recessie afkoerst.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bevestigde donderdag het sentiment van de beursbeleggers. Het Fonds voorspelt een wereldwijde recessie. En de economieën van westerse landen zullen volgend jaar voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog krimpen.

Het IMF suggereert dat de schade beperkt kan worden als de overheden van ontwikkelde landen, veel robuuster dan ze tot nu hebben gedaan, maatregelen nemen om de financiële markten te hulp te schieten. Bijvoorbeeld met belastingmaatregelen.

Door de kredietcrisis hebben veel Europese landen al ongebruikelijke en nieuwe stappen gezet. Staten nationaliseren banken, stutten hun balansen en garanderen hun leningen. Het verlagen van de rente behoort tot het klassieke instrumentarium. Economische experts typeren de renteverlaging als het laatst overgebleven redmiddel.

Analisten voorspellen dat de ECB het middel zal blijven inzetten totdat de rente medio 2009 op een niveau van 2 tot 2,5 procent is gekomen. Tegen die tijd zitten de vijftien landen die de euro voeren in een flinke recessie, is de inschatting van de Europese Commissie.

‘Het juiste rentepercentage moet passen bij het juiste economische klimaat’, zei ECB-bestuurslid Axel Weber vorige week. ‘Als de economie afkoelt, dan moeten rentepercentages zo snel mogelijk naar beneden.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden