Beurs legt handel stil na enorme koersdaling

De enorme duikvlucht van de koersen noopte het beursbestuur in Amsterdam gisteren tot het nemen van een unieke maatregel: de handel werd zes minuten voor de eigenlijke sluiting stilgelegd, omdat de toonaangevende AEX-index met meer dan 5 procent zakte....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het dieptepunt lijkt nog niet bereikt nu ook de Dow Jones-index in een vrije val is geraakt. De Dow daalde vrijdag met bijna 250 punten tot onder de grens van 7700.

Grote beleggers zijn echter nog niet onder de indruk. 'Een gezonde correctie', is de benaming van analisten van enkele grote banken voor de duikeling van de koersen.

De index in Amsterdam verloor gisteren bijna evenveel als op de zenuwslopende woensdag, namelijk 41 punten. De slotstand was ruim 894, een niveau waarvan analisten menen dat het veel beter de reële waarde van de onderliggende aandelen weerspiegelt.

'Zoals er geen belletje gaat op het hoogste punt, gaat er ook geen op het laagste punt', aldus H. van Everdingen van effectenbank Kempen en Co.

Hij bedoelt daarmee te zeggen dat het ook voor professionals onduidelijk is wanneer de 'correctie' afgelopen is en het tijd wordt om weer in de markt te stappen. 'Het zou best nog terug kunnen naar 850', aldus Van Everdingen.

Ook zijn collega A. Barens, adjunct-directeur van het economisch bureau van Van Lanschot, noemt dat koerspeil als bodem voor de huidige aandelenmarkt. 'De markt is nog heel erg nerveus na deze correctie van ruim 10 procent', meent Barens

Hij voegt daar wel aan toe dat de markt nu weer interessanter begint te worden, ook voor de grote institutionele beleggers. Zowel Van Everdingen als Barens zegt dat deze professionals zich de afgelopen weken afzijdig hebben gehouden van de handel. 'Hun kaspositie is in de afgelopen tijd toegenomen. Zij staan klaar om weer in te springen', aldus Van Everdingen.

Dat er een correctie nodig en voorzienbaar was, daarover zijn alle analisten het eens. Het probleem is echter altijd te voorspellen wanneer die zich precies gaat voordoen. Van Everdingen legt de verklaring bij de gang van zaken op de Amerikaanse beurs, die de laatste weken ook behoorlijk terrein heeft moeten prijsgeven. Ook gisteren weer zakte de Dow nog tijdens de Amsterdamse handelsdag met meer dan honderd punten. 'Er was ook geen grote koopkrachtige vraag van institutionele beleggers meer. De beurs was vermoeid en als het dan omlaag gaat, gaan de winstnemingen elkaar versterken', zegt hij.

Barens zoekt de oorzaak meer in fundamentele factoren. 'De koers-winstverhoudingen waren ook wel erg aan het vooruitlopen op de feitelijke ontwikkelingen. De markt was rijp voor een correctie, en naar mijn idee is de rentevrees de katalysator geweest', aldus Barens. Zowel in Duitsland als in de VS heeft de afgelopen week angst geheerst voor een toenemende inflatie en bijbehorende oplopende rentes.

Wat gisteren ook een rol speelde, was het aflopen van de augustus-opties. Maar ook de lagere dollar beïnvloedde de stemming. Die speelde eerder deze week ook al een rol in de voortdurende dalingen, omdat de daling van de Amerikaanse munt de winsten van Nederlandse bedrijven die grootschalig zaken doen in de VS nadelig beïnvloedt. Vrijdag zakte de dollar nog eens met bijna drie cent tot 2,05 gulden.

De verwachtingen van Barens en Van Everdingen voor de rest van het jaar lopen uiteen. Barens voorziet een herstel tot tegen de duizend punten aan het eind van het jaar, terwijl Van Everdingen het voorlopig houdt op een consolidatie. De Kempen-econoom verwacht wel dat de bokken onder de institutionele beleggers in de komende maanden gescheiden worden van de schapen. 'In de afgelopen jaren kon iedereen enorme winsten boeken. Het maakte niet uit hoe goed je was. Dat zal de komende tijd anders zijn. Dan moet je je weer door je professionaliteit onderscheiden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden