Beurs last hersteldagje in

AMSTERDAM (ANP) - AMSTERDAM (ANP-AFX) - De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag wat opgeveerd, na eerder in de week flinke klappen te hebben gekregen. Volgens een handelaar was er sprake van een 'tot hier en niet verder' gevoel.

De AEX-index sloot 6,83 punten, ofwel 1,6 procent, hoger op 426,47 punten. Desondanks was er sprake van een zeer slechte week, waarin de Amsterdamse hoofdgraadmeter liefst 3 procent achteruit ging.

De MidKap-index kreeg er 9 punten (1,7 procent) bij op 543,36 punten. De indices in Frankfurt, Londen en Parijs lieten een soortgelijk beeld zien met plussen van 1,5 tot 1,8 procent.

Steun uit VS

Europa kreeg een steun in de rug van de Verenigde Staten, waar Wall Street vrijdag in de openingshandel de weg omhoog koos. Dat kwam door enkele opwaarderingen van zakenbanken en een verhoging van de omzetverwachting door Texas Instruments, een chipmaker.In de markt reageerden handelaren niet verrast op de mooie winsten. ,,We veren gewoon op van de verliezen in de afgelopen week. Toen zijn we flink afgehamerd'', zei handelaar Léon Cornelissen van Iris.

Marktstrategen van ABN Amro wezen er eerder in de week op dat beleggers bezorgd zijn over de stijgende rente, omdat deze de economische groei zou afremmen. Cornelissen van Iris zag de koopjesjagers vrijdag extra gelokt worden juist omdat de zorg over renteverhogingen iets afnam, ondanks de renteverhoging door de Europese Centrale Bank van een kwartprocentpunt op donderdag. ,,Er was blijkbaar geen animo voor een verhoging met een half procentpunt. Beleggers voelden zich hierdoor gesteund'', wist hij.

Philips en Infineon

In Europa presteerden vooral de technologie-, industrie- en financiële sectoren sterk. In Amsterdam profiteerde met name Philips van de positieve signalen rond het Amerikaanse Texas Instruments met een koerwinst van 1,9 procent. In Frankfurt werd chipfabrikant Infineon zelfs 3,6 procent duurder.

De staal- en mijnbouwindustrie maakte een groot deel van de recente verliezen goed. In Londen wonnen de mijnbouwers Antofagasta, Anglo American en Rio Tinto 2,5 tot 4,9 procent. De staalproducenten ThyssenKrupp en Arcelor stegen respectievelijk 1,6 en 5 procent. MidKapper Corus werd 1,7 procent duurder.

Shell

De oliemaatschappij Shell, een van de zwaarstwegende fondsen in de AEX-index, profiteerde van een stijging van de olieprijs met bijna 1,5 procent. Shell koerste bijna 2 procent hoger, BP werd 1,5 procent duurder evenals Total.

ABN Amro profiteerde van een adviesverhoging van Deutsche Bank, dat zijn klanten adviseerde het aandeel van de Nederlandse bank te kopen. ABN Amro steeg 2 procent.De euro kostte 1,2635 dollar in vergelijking met 1,2640 dollar bij het slot van de Europese handel op donderdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden