Beurs doet belang in Kas-Ass over aan leden

De Vereniging voor de Effectenhandel (VvdE) doet haar belang van 60 procent in de Kas-Associatie, kortweg Kas-Ass, over aan haar voormalige leden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het besluit van de VvdE lijkt uit nood te zijn geboren. De vereniging , die tot 1 januari vorig jaar eigenaar was van de effectenbeurs, is bezig zichzelf op te heffen. Hierbij is het ook zaak het belang in de Kas-Ass te vervreemden.

Vorig jaar probeerde de vereniging al grote beleggers (pensioenfondsen, verzekeraars) voor het belang te interesseren. Hiervoor schakelde de Kas-Ass de effectenbank Kempen & Co. als bemiddelaar in. Maar de pensioenfondsen die concreet werden benaderd, zoals PGGM en Philips Pensioenfondsen, reageerden negatief.

Nu worden de stukken verdeeld onder de leden, die anders de opbrengst van de verkoop zouden hebben opgestreken. De leden zijn banken, commissionairs en hoekmansbedrijven. Een delegatie van de leden heeft met Kas-Ass onderhandeld. Daarom gaat bestuurssecretaris mevrouw M. van Moll van de bank ervan uit, dat de leden akkoord zullen gaan met de transactie. Er zijn geen blokkades voor de pakketten aandelen afgesproken.

De enige die nog een stokje voor de uitkering kan doen is Begaclaim. De instantie die een claim van het industriële concern Begemann beheert, heeft vorige maand bedongen dat de VvdE tot 1 juni geen uitkeringen aan de leden zal doen zonder haar 14 dagen tevoren te waarschuwen. De periode is bedoeld om Begaclaim de gelegenheid te geven om te beoordelen of zij beslag wil leggen. 'Wij zullen ons daarop beraden', aldus P. van Schilfgaarde, juridisch adviseur van Begaclaim die nog niet door de VvdE op de hoogte was gesteld van de transactie.

De marktwaarde van de aandelen van de aan de beursleden over te dragen aandelen bedraagt op dit moment zo'n 200 miljoen gulden. Vorige week besloot de Kas-Ass al dat de aandelen zullen worden gedecertificerd. Dit betekent dat de aandelen meer zeggenschap tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering zullen geven.

Toch wil de Kas-Ass voorkomen dat een grote bank de macht grijpt. Daarom wil het de aandeelhouders in mei voorstellen om in de statuten de mogelijkheid op te nemen tot het uitgeven van preferente aandelen. Deze mogelijkheid, tot 50 procent van het geplaatste kapitaal, geeft Kas-Ass bescherming in situaties waarin dit nodig is, zoals bij een overval.

'De Kas-Ass hecht aan zijn neutrale positie op de markt. Wij werken niet prijsstellend in effecten. Daarnaast treden we niet op als emittent. Indien een bank die deze zaken wel doet, meerderheidsaandeelhouder wordt, dan lijkt onze neutrale positie te worden aangetast', zegt Van Moll.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden