Beurs bekijkt berichtgeving door KNP BT

Amsterdam EXchanges (AEX) zal onderzoeken of er reden is KNP BT op het matje te roepen. Dinsdag bleek dat het bedrijf de aandeelhouders begin vorig jaar niet tijdig heeft geïnformeerd over tegenvallers in het eerste kwartaal....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

'We moeten er nu naar gaan kijken. Dat moet uiteraard als er zoiets gebeurt. Het heeft onze volle aandacht', aldus de woordvoerder van de AEX. Een van de leden van de afdeling Compliance van de beurs, die toeziet op de naleving van de beursregels, zal zich met de zaak gaan bezig houden. Omdat de zaak zich al lang geleden heeft afgespeeld is er echter geen haast, voegde de woordvoerder toe.

Tijdens de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders gaf het distributie-, papier- en verpakkingsconcern dinsdag toe dat het al in maart wist dat de winst over het eerste kwartaal tegen zou vallen. Pas op 25 april kwam de onderneming met deze koersgevoelige informatie naar buiten.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stelde daarop dat de beurs en de Stichting Toezicht Effectenverkeer een onderzoek moeten instellen. De STE stelde pas op te zullen treden als is gebleken dat de beurs zich niet goed van haar controlerende taak had gekweten.

'We hebben er vanochtend in het regelmatige overleg met de beurs over gesproken en dat zullen we nog wel een keer doen. Als we dan de antwoorden niet bevredigend vinden kunnen we iets doen', aldus directeur-secretaris E. Canneman van de STE.

De toezichthoudende rol van beurs en STE staat al ruim een jaar ter discussie. Onlangs bleek uit een onderzoek van de STE dat de beurs begin jaren negentig tekort was geschoten in het toezicht op twee commissionairs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden