Betrouwbare strateeg is 'old boy' pur sang

Motto van de komende baas van ABN Amro: underpromise and overdeliver. Minister Dijsselbloem wil geen snelle bankier, maar rust in de tent.

In een interview met Management Team noemde hij één van zijn motto's: underpromise and overdeliver. Beeld anp
In een interview met Management Team noemde hij één van zijn motto's: underpromise and overdeliver.Beeld anp

De man die 'staatsbank' ABN Amro terug gaat leiden naar de private sector is een insider. Sinds mei 2013 werkt hij als financieel directeur voor de bank. In die hoedanigheid kent hij ABN Amro op zijn duimpje. En niet alleen deze financiële instelling. Van Dijkhuizen, die deze maand 61 jaar wordt, is een spin in het web van de Nederlandse financiële sector.

Hij werd geboren in Ermelo en studeerde economie in Amsterdam, aan de Vrije Universiteit. Niemand minder dan Gerrit Zalm haalde hem vervolgens binnen op het ministerie van Financiën. Als ambtenaar werkte Van Dijkhuizen zich gestaag op. In 2000 werd hij thesauriër-generaal, de hoogste ambtenaar op Financiën, 's lands schatkistbewaarder.

Pas in 2005 begon hij aan zijn carrière in de particuliere sector. Van Dijkhuizen trad toen als financieel directeur in dienst bij de Haagse investeringsbank NIBC. Maar zijn banden met de politiek bleven warm. Zo leidde Van Dijkhuizen de naar hem genoemde commissie die advies uitbracht over vereenvoudiging van het Nederlandse belastingstelsel.

Hij heeft ook goede relaties met het koningshuis. Als bestuurder van de Stichting Bewind houdt hij toezicht op het miljardenvermogen van de Oranjes. Vorig jaar onthulde de Volkskrant dat die nevenfunctie geheim werd gehouden door zijn werkgever.

Betrouwbare strateeg

Het ligt voor de hand dat zijn politieke kwaliteiten een grote, zo niet doorslaggevende rol hebben gespeeld bij zijn benoeming. Den Haag ziet graag een betrouwbare strateeg aan het roer van ABN Amro. Vooralsnog is de bank immers grotendeels in handen van de overheid. Elk schandaal kan de verantwoordelijke minister potentieel in de problemen brengen. Vandaar dat minister Dijsselbloem van Financiën geen snelle bankier wil die prat gaat op het nemen van risico's. Hij wenst voor alles rust in de tent.

Van Dijkhuizen kan die brengen. Naar eigen zeggen stelt hij zich bij klanten soms grappend voor als de 'boekhouder van de bank'. Waarmee niet gezegd is dat Van Dijkhuizen (een VVD'er) een Dijsselbloem-adept is. In het verleden toonde hij zich kritisch over al te streng toezicht en regulering. Nederland moet wat hem betreft vooral niet voor de Europese troepen uit lopen.

Na het uitbreken van de crisis was Van Dijkhuizen tot het laatste moment in de race om Nout Wellink op te volgen als president van De Nederlandsche Bank. Hij was de favoriet van het kabinet, maar uiteindelijk ging de functie naar Klaas Knot. Nu mag hij dus ABN Amro gaan leiden.

In Kamervragen aan Dijsselbloem, afkomstig van zijn eigen PvdA, werd onlangs de nog immer heersende 'ouwe- jongens-krentenbroodcultuur' bij de Nederlandse banken gehekeld. Van Dijkhuizen lijkt een old boy pur sang. Makkelijk zal hij het dan ook niet krijgen in zijn nieuwe functie.

In een interview met Management Team noemde hij één van zijn motto's: underpromise and overdeliver. Twee strategieën die de schaatsliefhebber, die menig Elfstedentocht achter de rug heeft, de komende jaren hard nodig zal hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden