Betrokkenheid beurscontroleur 'erger dan moord'

Een voormalige controleur van de Amsterdamse effectenbeurs is betrokken bij de huidige fraudezaak. De inmiddels gepensioneerde E. van de Eeckhout zou een coderekening hebben gehad waarachter mogelijk zwart geld was verborgen....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

Van de Eeckhout zou, zo meldde De Telegraaf gisteren, achter de coderekening 'Ramsgate' schuilen. Deze rekening liep in de jaren tachtig bij de eind oktober gearresteerde Dirk de G., een Nederlander die al dertig jaar als vermogensbeheerder in Zwitserland optreedt. Na zijn pensionering in 1990 nam Van de Eeckhout het geld op en werd de rekening opgeheven. Van de Eeckhout was vóór 1985 beleidsmedewerker van het pensioenfonds van het concern Van Gelder Papier.

Onduidelijk is waarom Van de Eeckhout een coderekening had. Medewerkers van de beurs - en zeker die van de stock-watch - mogen volgens de interne regels zelf niet in effecten handelen. Een woordvoerder van de Vereniging voor de Effectenhandel, voor 1 januari het bestuur van de beurs, bevestigt dat hoge beursmedewerkers contractueel verplicht waren zich van beurshandel te onthouden.

De beurs toonde zich vrijdag zeer verbolgen over het feit dat een naaste medewerker nu ook betrokken lijkt in het schandaal. 'Wij zijn daarvan zelf niet op de hoogte gesteld', aldus de woordvoerder. Voormalig commissaris voor de notering Piet van Outersterp noemde de zaak 'erger dan moord', indien de medewerker van de stockwatch daadwerkelijk via een coderekening zou hebben gehandeld.

Een aantal personen heeft inmiddels toegegeven een coderekening in Zwitserland te hebben gehad waarachter zwart geld was verborgen. Eind oktober werd de naam bekend van Theo van K., die directeur was van Holland Casino's. Het feit dat Van K. niet kon verklaren waar hij de circa 1,75 miljoen in Zwitserland vandaan had, kostte hem zijn baan. Van K. heeft niet in voorarrest gezeten, omdat hij het Openbaar Ministerie alle medewerking heeft toegezegd.

Op 4 november werd de wereld van de pensioenfondsen opgeschrikt door de arrestatie van Fred H., adjunt-directeur van het Philips Pensioenfonds. Ook H., die nog steeds in voorarrest zit, bleek over een coderekening te beschikken waarop zwart geld stond geparkeerd. President-directeur C. Boonstra van Philips heeft inmiddels laten weten dat H. niet meer welkom is bij het electronica-concern.

De derde naam die uitlekte was die van Cees van R., een autohandelaar uit Best die ook aan vermogensbeheer deed. De autohandelaar werd kort na de eerste invallen op 24 oktober gearresteerd. In zijn geval zou het om meedere bankrekeningen gaan met aanzienlijke bedragen, die uit het zicht van de fiscus waren gebracht.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) heeft de afgelopen weken ook andere ondernemers met de vraag geconfronteerd of ze een coderekening hebben gehad. Daartoe behoren N. Veer, directeur van de grote vermogensbeheerder Veer Palthe Voûte en daarvoor topbestuurder van de Robeco Groep, C. Bogerd, een voormalig financieel journalist die nu in Tsjechië verblijft, en H. Kroon, oud-directeur en grootaandeelhouder van het hoekmansbedrijf Van der Moolen. Daarnaast zouden ook twee oud-bankiers van de Dresdner Bank en een nog onbekende Amsterdamse marktkoopman coderekeningen bij de Nederlandse-Zwitserse vermogensbeheerder De G. hebben aangehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden