Beteugelen recessie moet vorm krijgen op IMF-top

Tijdens de voorjaarstop van de Wereldbank en het IMF is de integratie van China en India in het financiële systeem de belangrijkste opgave.

Van onze verslaggever en Evert Nieuwenhuis

Ze zijn er niet zo goed in: het waarmaken van beloften. Op 2 april bezwoeren de wereldleiders op de historische bijeenkomst van de G20 in Londen ‘alles te doen’ om de ‘grootste economische crisis in zeventig jaar’ terug te dringen. Nu enkele van die wereldleiders de eerste tekenen van economisch herstel denken waar te nemen, maken de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zich zorgen of de politici de daad bij het woord voegen.

Dit weekend vindt de voorjaarsvergadering plaats van de zusterorganisaties Wereldbank en IMF. Het is de eerste topontmoeting sinds ‘Londen’ en belangrijke details van de fraaie beloften moeten worden beklonken. In niet mis te verstane woorden herinneren de instituten de wereldleiders aan hun zelfopgelegde taak: het beteugelen van de recessie.

Neem het bestrijden van protectionisme. Er kon geen misverstand over bestaan: het beschermen van de eigen economie ten koste van andere moet ten alle tijden worden voorkomen. Wereldbank-president Robert Zoellick zei donderdag dat ‘nog geen maand na de G20-top in Londen, negen van de twintig landen handelsbeperkende maatregelen hebben genomen’. Die komen nog bovenop de 47 protectionistische maatregelen die 17 van de G20-landen – ondanks hun beloften – invoerden na hun eerste bijeenkomst in november.

Landen moeten meer geld uittrekken om de wereldeconomie te stimuleren, vinden de Wereldbank en het IMF. Om het goede voorbeeld te geven, maakte Zoellick bekend de komende drie jaar 55 miljard dollar (42 miljard euro) in de infrastructuur van arme landen te investeren, 25 miljard meer dan voor de crisis.

Een ander agendapunt is aanvullen van de kas van de Wereldbank en met name van het IMF. In Londen beloofden de wereldleiders maar liefst 500 miljard over te maken aan het IMF zodat het fonds in nood verkerende landen kan behoeden voor faillissement.

Dit geld hebben de wereldleiders bij lange na nog niet bijeengesprokkeld. De VS, Europa en Japan hebben elk 100 miljard dollar toegezegd. Frankrijk maakte vrijdag bekend 16 miljard dollar extra over te maken. China heeft aangegeven 40 miljard bij te willen dragen.

Dit weekend hoopt IMF-chef Dominique Strauss-Kahn hierover afspraken te maken met de Chinezen. Vast staat dat zij een eis op tafel zullen leggen: meer inspraak.

Dit is wellicht het lastigste agendapunt dit weekend. Als het IMF en de Wereldbank relevant willen blijven, dan zullen westerse mogendheden plaats moeten maken voor de grootmachten van de 21ste eeuw, zoals China en India. Geen van de ‘oude machten’ is enthousiast.

Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking zegt desgevraagd dat Nederland bereid is stemrechten bij de Wereldbank in te leveren, maar dan wel onder ‘strikte voorwaarden’. Een daarvan is dat de Verenigde Staten hun veto opgeven. Die eis maakt zijn ruimhartigheid direct gratuit. Het is voorlopig ondenkbaar dat de VS hun privilege opgeven ten faveure van hun nieuwe tegenspelers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden