Betere verzekering kleine zelfstandige in de maak

Het kabinet wijst een verplichte verzekering van kleine zelfstandigen tegen arbeidsongeschiktheid af, maar de particuliere verzekeraars werken aan een betere vrijwillige verzekering....

ANP

Dat zei staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) donderdag in de Tweede Kamer, die zich eerder bezorgd toonde omdat minder dan de helft van de zelfstandigen zich vrijwillig verzekert. De linkse partijen, waaronder regeringspartij PvdA, pleitten in maart voor een verplichte verzekering. Er was echter een nipte meerderheid, waaronder de regeringspartijen CDA en ChristenUnie, die aandrong op het aanbieden van een goede verzekering door particuliere verzekeraars.

Het kabinet heeft hierover inmiddels overleg gehad met het Verbond van Verzekeraars. Dat is volgens Aboutaleb tegemoet gekomen aan de vragen van de Kamer, maar onderhandelt nog met zelfstandige ondernemers over een betere verzekering.

Onderzoek heeft uitgewezen dat sommige zelfstandigen, bijvoorbeeld mensen met een medisch verleden, bij particuliere verzekeraars worden geconfronteerd met een hoge premie en zelfs uitsluiting. De verzekeraars hebben toegezegd, dat ze tijdelijk een ‘verbeterde vangnetvoorziening’ openstellen voor bestaande zelfstandigen en vervolgens alleen weer voor startende ondernemers. Bovendien willen ze in de toekomst niet alleen een verzekering aanbieden voor volledige arbeidsongeschiktheid, maar ook voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Kamerlid Mei li Vos van de PvdA zei geschrokken te zijn van de hoge premie die verzekeraars hierbij in het vooruitzicht stellen. Sharon Gesthuizen van de SP wees het aanbod van de hand. Elly Blanksma (CDA) en Cynthia Ortega (ChristenUnie) waren wel positief over het resultaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden