Beter ziekenhuis krijgt meer geld

Het is voor het eerst: een afdeling van een ziekenhuis krijgt door de zorgverzekeraar beter betaald als zij beter werk aflevert. De afdeling cardiologie van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis heeft de primeur met verzekeraar CZ.

Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.Beeld anp

Als de afdeling erin slaagt het aantal wondinfecties, heroperaties of sterfgevallen te verminderen, dan krijgt het ziekenhuis extra betaald. Dat extra geld is niet bedoeld om de inkomens van de cardiologen te spekken, maar om innovatie te financieren. Als de kwaliteit afneemt, moet het ziekenhuis juist terugbetalen.

De overeenkomst treedt in 2016 in werking. Per jaar worden de prestaties bekeken en vergeleken met de prestaties in de periode van 2010-2014.

De CZ-woordvoerder zegt dat het 'niet om veel geld' gaat. 'We willen voorzichtig beginnen.' Het Catharina Ziekenhuis spreekt van 'substantiële bedragen', waarvoor bijvoorbeeld iemand kan worden ingehuurd die de kwaliteitsbewaking verder verbetert.

Resultaten leidend
Tot nu toe was de kritiek op de financiering van de gezondheidszorg dat ziekenhuizen per verrichting worden betaald. Dat lokt verrichtingen uit, niet zozeer kwaliteit. Slechts in een enkel geval wordt anders gewerkt. Zo sloot CZ enkele jaren geleden een contract met het Radboudumc in Nijmegen over de behandeling van Parkinson, waarbij niet het aantal ingrepen maar de resultaten leidend zijn.

Beeld anp

Verder hadden de verzekeraars alleen een botte bijl tot hun beschikking. Zo tekende CZ al een aantal keren geen contract met slecht presterende afdelingen in ziekenhuizen. Dat werkte goed, zegt de woordvoerder. 'Veel van die afdelingen zijn met die ingrepen opgehouden.' Dat geldt voor de behandeling van borstkanker in enkele ziekenhuizen en ook voor blaasverwijdering. Op dit moment contracteert CZ niet alle ziekenhuizen voor schisis (hazenlip), infectieprothesiologie (infecties na het inzetten van kunstheupen of -knieën) en niet alle GGZ-instellingen voor eetstoornissen.

Maar CZ beschouwt het contract over de cardiologen van het Catharina Ziekenhuis als de eerste in zijn soort. Dat komt doordat het gaat om chirurgische ingrepen en omdat het ziekenhuis eraan kan verdienen.

Geen toeval

Dat het nu bij cardiologen begint, is geen toeval. Zij begonnen op initiatief van het Catherina Ziekenhuis in Eindhoven en het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein in 2011 het project Meetbaar Beter. Dankzij dat project is de informatie over de kwaliteit van de ziekenhuizen veel objectiever geworden. Alle deelnemende ziekenhuizen (inmiddels de meerderheid) rapporteren op dezelfde wijze over de resultaten van hun behandelingen, om zo vergelijkingsmateriaal te krijgen en van elkaar te kunnen leren.

Het Catharina Ziekenhuis werkt ook aan een vergelijkbaar kwaliteitssysteem voor zijn kankerbehandelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden