Beter leren sparen? Drie tips

Nog nooit werd er zoveel gespaard, en nog nooit waren de rentes zo laag. Het is nog net niet zo dat sparen geld kost. Drie tips om er toch wat van te maken.

Beeld Illustratie Peter van Hugten

1. Kom in actie

Nederlanders sparen zich suf. Het afgelopen half jaar groeide de spaarberg met nog eens 6,6 miljard euro, meldde De Nederlandsche Bank onlangs, tot een recordbedrag van 335 miljard euro. Dat is 44 duizend euro per huishouden, tegen dertig mille tien jaar geleden.

Al die spaarzin is opmerkelijk, want veel levert het niet op. Zo snel als de spaarberg groeit, zo snel daalt de vergoeding ervoor, de spaarrente. Na de renteverlaging van de ECB in juni verlaagden vijftien Nederlandse banken nog dezelfde maand hun spaarrentes. Vorige maand volgden nog eens vijftien banken. De gemiddelde rente op een 'gewone', vrij opneembare spaarrekening daalde daardoor van 1,35 naar 1,31, berekende Geld.nl eerder deze maand. Begin juni was het nog 1,38 procent. Volgens de financiële vergelijkingssite is de spaarrente nu voor zover bekend op het laagste punt ooit beland. Het niveau ligt nog maar net boven de inflatie, gemiddeld 1,01 procent dit jaar tot nu toe, waardoor nog net voorkomen wordt dat sparen geld gaat kosten. Bij spaarsaldi boven de 21.139 duizend euro is dat de facto al het geval, door de rendementsheffing van 1,2 procent die dan in werking treedt.

Je zou dus denken dat de vele miljoenen spaarders druk op zoek zijn naar de hoogste rentes, maar als het 'Grote Nederlandse Spaaronderzoek' van LeasePlan Bank klopt, is dat allerminst zo. De bank liet ruim duizend Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar ondervragen en de antwoorden spreken voor zich: bijna tweederde heeft geen idee wat de rente op hun spaarrekening precies is. Ruim de helft omschrijft zichzelf als 'slapende spaarder', die niet echt bezig is met de hoogte van de rente, en die zelden tot nooit wisselt van spaarbank. Slechts 4 procent van de ondervraagden zoekt actief naar de hoogste rentes.

Niets doen is niet slim. Leaseplan Bank stelt dat Nederlanders jaarlijks anderhalf miljard euro aan potentiële spaarrente mislopen, doordat ze onnodig geld op een betaalrekening (die geen rente biedt) laten staan, of op een spaarrekening met een lage rente. Actief zoeken zou een huishouden gemiddeld 200 tot 300 euro per jaar kunnen opleveren. LeasePlan Bank baseert zich op de (relatief lage) rentes die de grote drie bieden, ABN Amro, ING en Rabobank, goed voor 80 procent van de markt. Ook spaarspecialist Amanda Bulthuis van Geld.nl zegt dat shoppen hier loont: het verschil in rente tussen de aanbieders kan oplopen tot meer dan een procentpunt. Bovendien is wisselen van spaarbank een fluitje van een cent. 'Online een spaarrekening openen bij de ene bank, en je spaarsaldo van je bestaande bank overmaken. Vijf minuten werk, en het kan honderden euro's schelen', zegt Bulthuis. Ook de Consumentenbond adviseert mensen actief te zoeken naar de beste plek voor hun spaargeld. De bond begint er maandag zelfs een actie voor.

2. Mijd de grootbanken

Door hun omvang hoeven de grote drie banken niet erg hun best te doen om geld binnen te halen. Ze hoeven zich ook weinig zorgen te maken over vertrekkende klanten: velen denken dat dat heel ingewikkeld is.


Dit is terug te zien in de rentetarieven. ING biedt 1,15 procent rente op een vrij opneembare spaarrekening, ABN Amro en de Rabobank 1,10 procent. Aanzienlijk minder dan partijen die hun best moeten doen om kapitaal aan te trekken, zoals Knab. Deze bank biedt 1,75 procent, volgens Geld.nl nu het hoogste (vrij opneembare) tarief. Daarna volgt onder meer Zwitserleven, met 1,7 procent, al moet daarvoor een vast bedrag per maand worden gespaard. Leaseplan Bank zit ook hoog, met 1,6 procent - niet voor niets liet deze bank onderzoeken dat mensen geld mislopen door niet op de spaarrentes te letten.


'Groot is slecht' gaat overigens niet automatisch op. De laagste spaarrente biedt de (kleine, ideële) Triodos Bank: 0,4 procent. Nog een zoektip van Amanda Bulthuis van Geld.nl: let behalve op de hoogte van de spaarrentes op de stabiliteit. Knab biedt al vijf maanden 1,75 procent, terwijl veel anderen zakten, waaruit blijkt dat het niet om een tijdelijk stuntje gaat.

Beeld Siska Gremmelprez

3. Kijk naar alternatieven

De rentes gaan de komende tijd naar verwachting nog dalen, in elk geval niet stijgen. Spaarders doen er dus goed aan naar alternatieven te kijken. Voor huizenbezitters kan extra aflossen van de hypotheek een optie zijn. Met deze rentes is dat al snel rendabeler dan sparen. Voor mensen met een pensioentekort kan (fiscaalvriendelijk) pensioensparen soelaas bieden. Belangrijke tip bij dit soort alternatieven: hou altijd een buffer op de spaarrekening, voor onverwachte tegenvallers als een kapotte wasmachine.

Reinout van der Heijden beantwoordt vragen van lezers op www.volkskrant.nl/geldvraag

Zelf een vraag?: geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden