Betalingsfabriek Interpay wil plek in Europese top

Betalingsverwerker Interpay zoekt de samenwerking met grote Europese collega's om tot de Europese top van de branche te gaan behoren....

Interpay noteerde op 24 december 2004 rond twee uur 's middags een Nederlands record pintransacties: 273 per seconde. Op die laatste koopdag voor Kerstmis verwerkte Interpay 7,1 miljoen pin-transacties, een nog nooit eerder vertoond aantal op een dag.

'En zonder enig probleem', stelt fabrieksdirecteur Ben Haasdijk vast. Vijf jaar geleden stond het dagrecord nog op 4,5 miljoen transacties en het 'piekmoment' op tweehonderd keer pinnen per seconde. Sinds 1999 is vooral de doorbraak van de chipknip spectaculair. Het aantal betalingen met de chipknip vertienvoudigde bijna van 13,3 naar 127,3 miljoen vorig jaar.

Maar de invoering van de euro in 2001 stelt Interpay voor een nieuwe uitdaging. 'Na de euro zijn alle betalingen in euroland binnenlandse betalingen geworden', zegt Haasdijk. De thuismarkt is daarmee in een klap uitgebreid tot alle eurolanden.

De ECB (Europese Centrale Bank) zet de banken zwaar onder druk het betalingsverkeer snel te harmoniseren zodat er kan worden gesproken van een Single Euro Payments Area (SEPA). De centrale bank laat die taak vooralsnog over aan de markt, maar heeft al laten weten dat zij niet zal aarzelen in te grijpen als dat niet snel genoeg gaat of onvoldoende voortgang wordt geboekt.

De ECB en de banken hebben in maart 2002 afgesproken dat de SEPA in 2010 een feit moet zijn. Alle betalingen binnen euroland moeten dan worden afgehandeld als waren het binnenlandse betalingen voorzover het gaat om snelheid, veiligheid, gemak en kosten. Of in de woorden van de centrale bank: 'Voor de klant in euroland zou de keuze van de bank of de locatie van de rekening geen verschil mogen maken.'

Interpay heeft de ambitie op die Europese markt voor het betalingsverkeer een vooraanstaande rol te spelen. Nu zijn er nog rond dertig 'betalingsfabrieken' actief, maar Haasdijk schat dat de eurozone uiteindelijk plaats biedt aan maar vier of vijf grote verwerkers van betalingen. Interpay neemt in Europa met ruim 3,1 miljard betalingen de derde plaats in. Haasdijk: 'Dat zegt iets over de efficiëntie van ons betalingsverkeer.'

Maar de huidige omvang van Interpay is onvoldoende om de Europese ambitie waar te maken. De Franse marktleider GSIT is bijna vier keer zo groot en het Britse Voca, dat op de tweede plaats staat, verwerkt meer dan vier miljard transacties per jaar. Interpay zal dus snel en hard moeten groeien. Haasdijk: 'Schaalgrootte is het allerbelangrijkst.'

Daartoe staan Interpay twee wegen open: het binnenhalen van nieuwe grote klanten en samenwerking met andere Europese betalingsfabrieken. Een andere weg is bij voorbaat uitgesloten: overnamen zal Interpay niet doen. Haasdijk: 'Onze aandeelhouders, de Nederlandse banken, zullen dat niet financieren.' Interpay heeft twaalfhonderd werknemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden