Betalen over de grens simpeler

Het verrichten van betalingen in of naar andere EU-landen wordt een stuk simpeler. Het Europees Parlement in Straatsburg heeft daarvoor wetgeving van de Europese Commissie goedgekeurd....

ANP

Daardoor ontstaat er voor 2010 een Europese ‘betalingsmarkt', SEPA geheten. Doel is het gebruik van pinpassen en creditcards én het overmaken van geld in of naar het buitenland veiliger en goedkoper te maken.

Momenteel maken grensoverschrijdende betalingen in de EU bijna 4 procent van het totale aantal betalingen uit. Het ontstaan van een Europese betalingsmarkt kan de Europese consument tussen de 50 en 100 miljard euro per jaar schelen.

Elke consument kan een Europees rekeningnummer krijgen en er komen Europese overschrijvingsformulieren en Europese formulieren voor automatische incasso. Iemand die tijdelijk naar een ander EU-land verhuist hoeft dan niet langer bij een plaatselijke bank een rekening te openen voor het betalen van de huur, telefoon of energierekening.

Verder worden banken verplicht binnen een dag de betaling over te maken, zodat klanten geen rente verliezen. Hierdoor kunnen chipknip-achtige systemen ook grensoverschrijdend gebruikt worden. ‘In de toekomst kun je elektriciteitsrekeningen betalen in de supermarkt of het brood bij de bakker via sms', aldus de VVD in het europarlement.

Het CDA waarschuwt er echter wel voor dat de banken de komst van het Europese betalingssysteem niet mogen misbruiken om tarieven of de kosten voor pinnen te verhogen. Het CDA heeft daarover in het Europarlement en in de Tweede Kamer al vragen gesteld aan respectievelijk de Europese Commissie en het kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden