Betaalbare woningen

Bouwfonds Wonen wil vooral woningen ontwikkelen die voor mensen met gewone middeninkomens betaalbaar zijn. Dat is een welkom signaal.

Alles moest luxer, groter, groener, beter. Bewoners zouden invloed krijgen op het ontwerp van hun woning. En volgens het vorige, paarse, kabinet moesten er veel meer 'vrije kavels' komen waarop mensen hun eigen droomhuis bouwen.

Inmiddels is de stemming drastisch omgeslagen. In sommige regio's dalen, voor het eerst sinds jaren, de huizenprijzen. Wie zijn huis wil verkopen, moet met een wachttijd rekening houden en dure woningen op nieuwbouwlocaties verkopen ronduit slecht.

Projectontwikkelaars die nog met luxe plannen zitten, passen die nu in ijltempo aan omdat de woningen anders onverkoopbaar zijn. En vorige week maakte het Bouwfonds Wonen bekend dat de koers wordt verlegd.

Kwam de grootste projectontwikkelaar van Nederland nog maar drie jaar geleden met het marketingconcept van het 'persoonlijke wonen' (iedereen stelt zijn eigen woning samen), nu wil het bedrijf vooral woningen ontwikkelen die voor mensen met gewone middeninkomens, ja zelfs voor starters, betaalbaar zijn.

Dat is een welkom signaal. De beleidsmakers, bouwers en bestuurders die het op de woningmarkt voor het zeggen hebben, richtten hun blik de laatste jaren wel erg eenzijdig op de bovenkant van de markt.

Daar zat overigens wel een verhaal achter. Welvarende huishoudens die naar een grote, luxe woning verhuizen, laten zelf een huis achter dat voor andere gezinnen een grote verbetering kan zijn. En zo zou het, idealiter, doorgaan totdat uiteindelijk ook starters en andere mensen die vanwege hun inkomen weinig te kiezen hebben, een betere woning kunnen vinden.

Maar die 'doorstroming' hapert. In het drukke westen van Nederland zijn betaalbare koopwoningen niet te vinden en de wachtlijsten voor huurwoningen zijn onaanvaardbaar lang.

Het oplossen van die 'nieuwe woningnood' is niet eenvoudig. Maar het helpt natuurlijk wel als politici en ondernemers gaan beseffen dat er een grote maatschappelijke én koopkrachtige vraag bestaat naar studio's voor starters, comfortabele kleinere appartementen voor het groeiende seniorenbestand en betaalbare rijtjeshuizen voor modale gezinnen.

Bouwfonds Wonen geeft wat dat betreft het goede voorbeeld. De grote uitdaging blijft ervoor te zorgen dat ook zulke woningen voldoende toekomstwaarde hebben. Kwaliteit moet voorop blijven staan, maar hier en daar kan er best wat luxe en franje af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.