Betaal ik belasting voor het begraven van mijn kind?

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Mijn dochter is na een lang ziekbed overleden. Ze had nauwelijks spaargeld meer. Ik heb haar begrafenis betaald om haar partner en kinderen te ontzien. Mag dat?

Begrafeniskosten moeten door de erfgenamen betaald worden en dat bent u niet. Uw dochter heeft namelijk een partner en twee kinderen en dat zijn dan de wettelijke erfgenamen. Als u de rekening voldoet, is er dus sprake van een cadeautje aan de erfgenamen.

Over een schenking moet belasting betaald worden. Er geldt wel een vrijstelling van in dit geval 2.111 euro per persoon. Als de nota lager is dan 6.333 euro, is er dus niets aan de hand. Is de rekening hoger, dan moeten de ontvangers over het meerdere schenkbelasting betalen. Uw schoonzoon betaalt dan 30 procent belasting en uw kleinkinderen 18 procent. U kunt het bedrag boven de 6.333 euro dus beter aan uw kleinkinderen schenken.

Er bestaat een regel dat schenkingen belastingvrij zijn als ze gedaan zijn uit een dringende morele verplichting. Het is hartverscheurend als ouder een kind te begraven. U voelt zich geroepen om de kosten te betalen. Ik voel met u mee.

De Belastingdienst gaat uit van de regels. U moet kunnen aantonen dat de schenking is gedaan om te voorzien in het levensonderhoud van familie of een (ex-) partner. Alleen als zij echt niet in staat zijn de begrafenis te betalen heeft u een geldige reden. Als u denkt een kans te maken, kunt u het beste contact opnemen met de belastinginspecteur en hem de situatie voorleggen. U kunt zoeken naar rechterlijke uitspraken (rechtspraak.nl) over vergelijkbare situaties. Daar kunt u argumenten uit halen om uw zaak te bepleiten.

Wat kan ik het beste doen?

Er is nog een andere manier om het op te lossen. U heeft de rekening al betaald en kunt deze beschouwen als een lening aan de erfgenamen. Daarvan scheldt u dit jaar 6.333 euro vrij. Dat hoeft u niet schriftelijk vast te leggen. De begrafenis was 2.000 euro duurder. Over dat bedrag moeten de erfgenamen rente betalen. Ga voor de zekerheid maar uit van 6 procent per jaar. Begin volgend jaar schrapt u de rest van de lening. U kunt de betaalde rente ook weer terugschenken. Uiteindelijk heeft u de begrafenis dan toch betaald, maar zonder een discussie met de belastinginspecteur die mogelijk onprettig verloopt.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden