De GidsGeldvraag

Betaal ik belasting over het schilderij dat ik geërfd heb van mijn tante?

Als ik bij het tv-programma Tussen kunst en kitsch aankom met een kostbaar schilderij geërfd van mijn tante, legt de Belastingdienst mij dan een aanslag op? Geeft de redactie mijn naam door aan de fiscus?

Reinout van der Heijden
Een object wordt getaxeerd in het televisieprogramma Tussen kunst en kitsch. Beeld
Een object wordt getaxeerd in het televisieprogramma Tussen kunst en kitsch.

Kostbaarheden hoeft u in principe niet bij uw vermogen op te tellen. Bezittingen worden in box 3 belast, als de Belastingdienst het beschouwt als vermogen. Vermogen is spaargeld, beleggingen en onroerend goed zoals een recreatiewoning. De auto, wasmachine of huisraad horen niet tot het vermogen, omdat ze verslijten. Het zijn gebruiksgoederen.

Een schilderij of duur horloge kan best zijn waarde behouden of zelfs duurder worden. Toch wordt het ook gezien als gebruiksgoed. Alleen als u kunst verzamelt met de bedoeling om er in te handelen, kan de Belastingdienst dit zien als een belegging. Dan is het wel vermogen waarover u ieder jaar vermogensheffing moet betalen. Er geldt in box 3 een vrijstelling van 30.360 euro en voor partners het dubbele. Alle banktegoeden tellen mee, ook van minderjarige kinderen.

Als u een waardevol schilderij erft of geschonken krijgt van uw tante, kan de Belastingdienst wel bij u aankloppen. Over schenkingen en erfenissen moet de ontvanger namelijk erf- of schenkbelasting betalen. Bij schenkingen en erfenissen die niet van (groot)ouders afkomstig zijn, is de eerste 2.173 euro belastingvrij. Over de waarde daarboven betaalt u 30 tot 40 procent belasting.

U krijgt van uw tante als cadeau of erfstuk iets waarvan u denkt dat het niet zoveel waard is. U schat de waarde lager dan de vrijstelling en doet geen aangifte. Later komt u erachter dat het schilderij heel kostbaar is. U moet dan alsnog aangifte doen. Als de belastinginspecteur naar Tussen kunst en kitsch kijkt, kan hij besluiten alsnog een aanslag op te leggen. Behalve als het te lang geleden is dat u het object ontvangen hebt. Na vijf jaar is de erfenis of schenking namelijk verjaard.

Ik heb de redactie van Tussen kunst en kitsch gevraagd naar hun beleid. Geven zij op verzoek van de Belastingdienst naam en adres door van hun bezoekers die met een Hollandse meester komen aanzetten?

De redactie laat mij weten geen gegevens bij te houden van de honderden mensen die bij een opnamedag iets laten taxeren. Ze hebben van de fiscus nog nooit zo’n verzoek gekregen. ‘Wij zouden hier ook niet zomaar vrijwillig aan meewerken. Dat doen we pas als vaststaat dat we hiertoe verplicht zijn.’ Overigens, de waarde genoemd in het programma is een ruwe schatting van de waarde waarvoor het kunstwerk verzekerd zou moeten worden.

Een paar maanden geleden achterhaalde de Belastingdienst via de rechter gegevens over iemand met een museumjaarkaart. Op grond van zijn museumbezoek kon de fiscus vaststellen dat deze cultuurliefhebber feitelijk in Nederland woonde en niet in het buitenland. Hij was dus hier belastingplichtig. Stichting Museumkaart wilde eerst niet meewerken, om de privacy van zijn klanten te beschermen.

Maar: privacy is soms ondergeschikt aan de belastingplicht. Zo heeft de website Marktplaats afspraken gemaakt met de Belastingdienst over het delen van informatie. Wie daar regelmatig handelt, kan verplicht worden zijn inkomen op te geven.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids
Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden