Bestuursvoorzitter Van Olphen alweer weg bij Vivat

Bij de net verzelfstandigde verzekeraar Vivat dondert het in de bestuurskamer. Bestuursvoorzitter Gerard van Olphen is minder dan twee maanden na zijn aantreden alweer vertrokken.

Gerard van OlphenBeeld anp

Vivat (voorheen Reaal) maakte Van Olphens vertrek maandag bekend met een summier persbericht. Daarin staat alleen dat Van Olphen per direct weggaat 'in het belang van het bedrijf'. De woordvoerster van Vivat wilde maandag geen nadere informatie verstrekken over de achtergrond van het plotselinge en zeer voortijdige afscheid.

De meest logische verklaring is dat Van Olphen vlak na zijn aanstelling hard in aanvaring is gekomen met de Chinese eigenaar van Vivat, verzekeraar Anbang, of met de andere leden van de raad van bestuur (onder wie drie Chinezen). Het conflict ging waarschijnlijk over de aansturing of de koers van Vivat en was kennelijk onoplosbaar.

Van Olphen is door Anbang ontslagen of heeft zich laten ontslaan, want volgens de woordvoerster is een vertrekregeling getroffen. Als Van Olphen zelf ontslag zou hebben genomen, zou hij geen recht hebben op zo'n regeling.

Volgens de nieuwe Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen mag Van Olphens vertrekvergoeding maximaal 100 procent van zijn vaste jaarsalaris bedragen. Omdat zijn salaris 'marktconform' heette te zijn, lag het vermoedelijk tussen de 9 ton en 1 miljoen euro. Dat bedrag krijgt hij nu waarschijnlijk mee bij zijn al dan niet vrijwillige vertrek.

Gerard van OlphenBeeld anp

Beleidsbepalende functies

Van Olphen was pas sinds 26 juli in functie. Voordat hij Vivat ging leiden, stond hij anderhalf jaar aan het hoofd van de genationaliseerde bank-verzekeraar SNS Reaal. De staat verkocht het tot Vivat omgedoopte Reaal in juli aan Anbang voor het symbolische bedrag van 1 euro. Meteen daarna stapte Van Olphen over.

Een andere, vooral theoretische verklaring voor Van Olphens vertrek is dat De Nederlandsche Bank (DNB) hem heeft afgekeurd als bestuurder. Bij benoemingen van 'beleidsbepalende' bestuurders van financiële ondernemingen moet DNB een verklaring van geen bezwaar afgeven, maar het is onwaarschijnlijk dat Van Olphen is afgekeurd. De 53-jarige bekleedt al meer dan een decennium beleidsbepalende functies bij financiële instellingen en is nooit in opspraak geraakt. Bestuurders die eenmaal het stempel van goedkeuring van DNB hebben gekregen, worden niet opnieuw beoordeeld, tenzij daar aanleiding voor is. Overstappen naar een vergelijkbare baan bij een andere financiële instelling is niet zo'n aanleiding.

Van Olphen wordt voorlopig vervangen door Albert Bakker, tot dusver operationeel directeur van Vivat. President-commissaris Jan Nooitgedacht neemt tijdelijk plaats in de raad van bestuur om Bakker bij te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden