Bestuurders hebben steeds vaker aandelen in hun eigen bedrijf

Tot tevredenheid van beleggers hebben bestuurders steeds vaker aandelen in het eigen bedrijf. En prestatie-aandelen blijken ook aardige bedragen op te kunnen leveren. De beloningstrends op een rij.

Wilco Dekker en Xander van Uffelen
Charlene Carvalho-Heineken vorig jaar tijdens het 150 jarige bestaan van Heineken. Ze stak in 30 miljoen in de bierbrouwerij. Beeld epa
Charlene Carvalho-Heineken vorig jaar tijdens het 150 jarige bestaan van Heineken. Ze stak in 30 miljoen in de bierbrouwerij.Beeld epa

Prestatieaandelen: ASML verzilvert verder

Tal van gerenommeerde bedrijven kunnen het af zonder prestatievrije opties, blijkt uit de bijna zevenhonderd meldingen bij toezichthouder AFM die de Volkskrant onderzocht. Zo werden er vorig jaar 129 keer prestatieaandelen uitgekeerd, vijf keer meer dan een jaar eerder. Die kunnen - zonder de uitschieters van opties - ook een goede beloning opleveren.

De top van technologietrots ASML verzilverde, net als het jaar ervoor, volop de eerder toegekende prestatieaandelen. Het leverde ASML-topman Peter Wennink vorig jaar 2,3 miljoen euro op, na 2,2 miljoen in 2013. De baas bleef net als een jaar eerder achter bij zijn chief technology officer Martin van den Brink. Die verzilverde vorig jaar voor 2,5 miljoen euro, tegen 2,3 miljoen een jaar eerder.

Unilever-topman Paul Polman kon het meest bijschrijven: 4,7 miljoen euro.

Bij Ahold-baas Dick Boer ging het vorig jaar om bijna 2 miljoen euro, Philips-topman Frans van Houten kwam uit op 1,65 miljoen euro, Heineken-baas Jean-François van Boxmeer bleef steken op 1,1 miljoen euro.

De vijftien topnoteringen waren vorig jaar goed voor 25,8 miljoen euro, tegen 33 miljoen euro een jaar eerder. Toen mocht Gemalto-baas Olivier Piou liefst 16,6 miljoen aan prestatieaandelen noteren, een bedrag dat je eerder bij opties zou verwachten.

Unilever-topman Paul Polman. Beeld anp
Unilever-topman Paul Polman.Beeld anp

Aandelen in het eigen bedrijf: de zaak Heineken

Bestuurders investeren ook in het eigen bedrijf. Zo kocht Gemalto-baas Piou vorig jaar voor 1,5 miljoen euro eigen aandelen. Dat valt in het niet bij de bijna 30 miljoen euro die Charlene de Carvalho-Heineken in de bierbrouwer stak en de bijna 10 miljoen die Nassif Sawiris kocht in het Egyptische (in Amsterdam genoteerde) conglomeraat OCI.

Beiden zijn rijk en kunnen die bedragen makkelijk missen, maar beleggers zien graag dat bestuurders flink investeren in de eigen onderneming. Met een verplichte opbouw van een pakket in het eigen bedrijf worden bestuurders zelf ook aandeelhouders. Zo lopen de belangen van de bestuurders meer parallel met die van die aandeelhouders, meldt Eumedion, de club die namens de grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars waakt over goed bestuur bij bedrijven. 'Omdat het pakket ten minste tot het eind van het dienstverband moet worden aangehouden wordt de verbondenheid tussen bedrijf en bestuurder voor de lange termijn gestimuleerd', zegt Eumedion-directeur Rients Abma. De grote beleggers willen graag dat bestuurders hun pakket moeten aanhouden tot een of twee jaar na hun vertrek. Abma: 'Zo loopt een bestuurder ook nog financi-ele risico's over de maatregelen en acties vlak voor zijn of haar vertrek. Dat stimuleert zijn langetermijnfocus nog beter.'

Charlene de Carvalho-Heineken. Beeld Robin Utrecht
Charlene de Carvalho-Heineken.Beeld Robin Utrecht

Verkochte aandelen: Kramer kampioen

Net als een jaar eerder zette Ziggo de toon. Bij de overname door het Amerikaanse moederbedrijf van UPC verkocht president-commissaris Andrew Sukawaty voor ruim 20 miljoen euro aan aandelen, financieel bestuurder Bert Groenewegen cashte voor ruim 10 miljoen. 'On-Nederlands', noemde de beleggersvereniging VEB dat eerder.

20 miljoen euro is veel geld, maar het was niet het hoogste bedrag van vorig jaar. Dat was voor commissaris Gert-Jan Kramer van Fugro, met een rel tot gevolg. De oud-topman van Fugro - volgens Quote goed voor 180 miljoen euro - verkocht in de loop van het jaar tienduizenden aandelen, voordat de bodemonderzoeker opeens aankondigde het dividend te schrappen. Daarop zakte de koers ver weg. Kramer had als commissaris en oud-baas voorkennis, vermoedden boze beleggers, zonder het te kunnen bewijzen. Kramer stapte eind oktober per direct op. De teller van zijn aandelenverkoop stond eind vorig jaar op 32.080.623,35 euro, blijkt uit het onderzoek van de Volkskrant. Misschien is het nog wel meer, maar als ex-commissaris hoeft 'mister Fugro' de AFM niet meer op de hoogte te houden van zijn transacties.

Andrew Sukawaty Beeld  Timesonline.co.uk
Andrew SukawatyBeeld Timesonline.co.uk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden