Beste man, maar niet Frans

'Hij is een Fransman, ik ben een Hollander. Er is gewoon een verschil in stijl.' George Möller (55) wil niet bitter klinken over Jean-François Théodore (56), de man die de komende drie jaar de post bezet houdt die Möller ooit was toegezegd....

Möller is teleurgesteld dat de belofte aan hem – drie jaar geleden schriftelijk vastgelegd bij de fusie van de beurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel – nu wordt verbroken. De afgelopen drie jaar kweet hij zich loyaal van zijn taak als chief operating officer. Hij gaf leiding aan een lastig fusieproces, waarbij de Fransen en de Nederlanders elkaar niet op voorhand bleken te vertrouwen. In Nederland kwam de gang van zaken Möller op de nodige kritiek te staan. De overgang naar een nieuw handelssysteem leidde tot veel klachten van Nederlandse banken en handelshuizen. Ook de invoering van een nieuwe tarievenstructuur leverde kritiek op van benadeelde partijen.

Toch beklemtoont voorzitter Jan-Michiel Hessels dat de Raad van Commissarissen Möller op dit vlak niets verwijt. Möller is een 'voortreffelijke directeur'. De nauwverholen suggestie luidt dat Möller tekort schiet in strategische kracht. Euronext staat in de komende periode voor een aantal lastige vraagstukken, die de commissarissen kennelijk gemakkelijker toevertrouwen aan Jean-François Théodore.

Möller geeft openlijk toe dat hij het hier niet mee eens is. Strategische zwakte is inderdaad geen opvallend element in Möllers loopbaan. Nadat hij als algemeen directeur van MeesPierson in Londen tien jaar lang deskundigheid opbouwde in de City werd hij in 1996 directeur van de EOE-optiebeurs. Vrijwel direct fuseerde hij met de Amsterdamse effectenbeurs, waarna hij zelf voorzitter werd van de nieuwe combinatie. Möller nam vervolgens initiatieven tot samenwerking met andere Europese beurzen. Dit leidde in 2000 tot de huidige Euronext.

Sindsdien is onder leiding van Théodore de groei ingezet. In 2001 zorgde Euronext voor spektakel door de Britse termijnbeurs Liffe voor de neus van de Londense beurs weg te kapen. Nadien sloten de Portugese beurs en London Clearing House zich aan. Dit heeft de reputatie van de Franse bestuursvoorzitter geen kwaad gedaan. Dat Möller hier loyaal aan meewerkte, valt vanzelf minder op.

In een gesprek met journalisten bekende Möller in 2001 zijn voorliefde voor tandems. Thuis heeft hij twee duofietsen in de schuur. Vermoedelijk dacht hij met Théodore een soort tandem te vormen. Dat is voorbij. Nu wil Möller nog slechts het belang benadrukken van een Nederlandse vertegenwoordiging in de bestuursstructuur van Euronext. Daarom is hij naar eigen zeggen blij dat Jan-Michiel Hessels voorlopig aanblijft als voorzitter van de raad van commissarissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden