ColumnPeter de Waard

Bestaat er voor Goldman Sachs geen crisis?

Peter de Waard artikel Column Beeld .
Peter de Waard artikel ColumnBeeld .

‘Hoeveel Goldman Sachs-bankiers zijn er nodig om een kapotte lamp te verwijderen?’ ‘Twee. Een om de lamp uit te draaien en te laten vallen. En een tweede om die kapotte lamp te verkopen voordat die te pletter slaat.’

Het is een van de vele grapjes over de Amerikaanse zakenbank voor wie recessies altijd kansen bieden. Als er rampspoed in de wereld is, straalt de vampier-inktvis zoals Rolling Stone de bank noemde die met zijn tentakeks altijd bloed ruikt.

Goldman meldde woensdag een winstverdubbeling ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar toen het woord corona nog alleen bij bierliefhebbers bekend was. In totaal verdiende in drie maanden Goldman Sachs 3,7 miljard dollar. Dit was 70 procent meer dan analisten hadden verwacht. ‘Verbijsterend’ noemde een analist van concurrent Credit Suisse het resultaat. Dankzij de pandemiehausse op de beurzen stegen de handelsinkomsten met 40 procent. Daarnaast verdiende Goldman Sachs grofgeld met de introducties van Snowflake, Dun & Bradstreet en Rocket Companies op Wall Street.

Heel veel multinationals moeten zich Goldman Sachs voelen, zo bleek deze week bij het begin van de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal. De bank JP Morgan Chase meldde een dag eerder een winst van 9,4 miljard dollar over het derde kwartaal, de op twee na hoogste winst in de geschiedenis. In dit geval hadden de analisten een winstval van 12 procent voorspeld, vooral omdat ze dachten dat de bank extra voorzieningen zou moeten treffen voor toekomstige stroppen. Maar dat lijkt mee te vallen, ook omdat bedrijven die kredieten bij de bank hebben uitstaan, door de belastingbetaler overeind worden gehouden.

In Nederland werd Just Eat Takeaway met een koerswinst van 6,5 procent beloond omdat het bedrijf het beter had gedaan dan verwacht. De bestellingen stegen met meer dan 50 procent, terwijl in dat kwartaal de restaurants weer open waren.

Chipmachinemaker ASML, die in Nederland als eerste met cijfers kwam, meldde woensdag een nettowinst in het derde kwartaal van 1,1 miljard euro tegen 751 miljoen in het tweede kwartaal. Ook dit was een enorme meevaller.

Reden is dat de klanten van ASML zoals de Taiwanese chipproducent TSMC als een tierelier draaien. Die laatste verdiende netto 4,1 miljard euro. En die dankte dat weer aan de orders van Apple die blijkbaar weer meer iPhones en andere apparatuur denkt te kunnen verkopen.

Wie sinds februari in een ruimtecapsule zou hebben vertoeft en daar als enig nieuws van de aardbol kale bedrijfscijfers zou hebben gekregen, had niets gemerkt van de grootste economische terugval sinds de Tweede Wereldoorlog.De grote bedrijven verdienen geld als water.

Deze crisis is het probleem voor mkb’ers en werknemers. Het is niet de crisis van de Goldman Sachs-bankier. Die weet er met zijn tentakels een slaatje uit te slaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden