Bespaar makelaarskosten en wakker de verkoopgoeroe in uzelf aan

Je kunt een aardig bedrag aan makelaarskosten besparen door de verkoop van je woning in eigen hand te nemen. Waar moet je dan op letten? Vijf tips.

null Beeld null

We hebben er jaren in gewoond en kennen elke kier, toch laten we de verkoop van ons huis automatisch over aan de makelaar. Maar u kunt het zelf doen: door in de huid van de makelaar te kruipen.

'Geld is een reden, ook hebben huizeneigenaren het gevoel: wat doet die makelaar er eigenlijk voor?', zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Er is animo voor de doe-het-zelfmethode, merkt de belangenclub. 'Zeker nu huizenverkopers in gewilde buurten zien dat panden in hun straat snel verkocht zijn.'

De besparing bestaat uit de makelaarscourtage, oplopend tot 2 procent van de verkoopprijs. Op 3 ton is dat 6 duizend euro. Volgens de VEH is zelfverkoop geen raketwetenschap, maar niet voor iedereen weggelegd.

1. Doe eerst uw huiswerk

'Bijna alles wat je ervoor moet weten is op het internet te vinden, maar kennen is niet hetzelfde is als kunnen', zegt André de la Porte. U moet onder meer de prijs van uw huis bepalen, een advertentietekst maken, de bezichtigingen regelen en de onderhandelingen en tekenformaliteiten zelf doen.

De kopende partij kiest de notaris. Ook is er een standaard verkoopcontract op de site van de huizenclub te vinden. Daarnaast zijn er allerlei onlinemakelaars waaraan u delen van het verkoopproces (tegen betaling) kunt uitbesteden, waaronder een taxatie en het onderhandelings- en papierwerk. Dergelijke internetmakelaars, zoals Digimakelaars, Mijnhuisverkoopikzelf.nl of Makelaarsland, heeft u eveneens nodig als u op huizensite Funda wilt adverteren. Daarop hebben alleen makelaars toegang.

2. Wakker de verkoopgoeroe in uzelf aan

Een pak aantrekken, het haar strak gekamd, dat kan allemaal. Belangrijker: u moet verkopen leuk vinden en er tijd voor hebben. 'Je moet enthousiasme uitstralen, een verhaal hebben waarom u hier jaren hebt gewoond en nu vertrekt', zegt de woordvoerder.

Een makelaar is getraind de voordelen te benoemen. Van een tuin op het noordoosten (met weinig zon) maakt hij een plek waar men 's ochtends van een cappuccino en een krantje kan genieten.

Als kijkers zeggen dat ze de woning gedateerd vinden en direct gaan verbouwen, moet u niet in de verdedigingen maar zeggen: u wilt verbouwen? Wat een goed idee!

Wie in scheiding ligt of om een andere reden gedwongen van zijn huis afmoet, heeft vaak minder zin de vrolijke verkoper uit te hangen, zegt de VEH. 'Dan blijft er vaak behoefte aan een adviseur.'

3. Verkoop nooit leugens

U heeft een probleem wanneer u ontkennend antwoordt op de vraag van een koper of er een lekkage is in de badkamer en die er later, dus na het tekenen, wel blijkt te zijn. Aan alles wat u verkondigt, kunt u gehouden worden. Via een bouwkundige inspectie kunt u zich 'indekken'. In zo'n rapport staat wat de geconstateerde gebreken en de verwachte herstelkosten zijn. Een alternatief: antwoorden dat u het niet weet en zeggen dat de koper er een deskundige naar zou moeten laten kijken.

4. Organiseer een bieding

Wie geen zin heeft om de haverklap eerder van werk te moeten voor bezichtigingen, kan een of enkele kijkdagen en een bieding organiseren. Dit komt vooral in steden en gebieden voor waar de huizenkopers over elkaar heen vallen, zoals Amsterdam of Utrecht. U houdt dan een open dag waarna kopers de kans krijgen voor een afgesproken tijdstip een week of twee later een bod op papier, met de voorwaarden, in de brievenbus te stoppen of te e-mailen. Daarna onderhandelt u met een van hen verder.

5. Pin u niet vast op de prijs

De hoogste prijs is niet altijd de beste prijs, zegt de VEH. 'Een snelle of juist uitgestelde oplevering kan voor u van groot belang zijn, evenals een voorbehoud van financiering of het overnemen van roerende zaken.'

Staar je niet blind op Funda voor de 'marktprijs' in uw buurt. Check tevens het Kadaster. Daarin staan in plaats van geadverteerde prijzen de bedragen die kopers daadwerkelijk betaald hebben.

Tevens kunnen twee identieke woningen in dezelfde straat verschillende prijskaartjes hebben. Misschien heeft dat huis tegenover die van u een nieuwe keuken, maar geen eigen oprit. Dit moet u meewegen. Door een taxatierapport op te laten stellen (kosten: een paar honderd euro) heeft u meer houvast.

Uw poot stijf houden of meteen happen na een bod? Wie zonder makelaar werkt, moet zelf de tactiek bepalen. 'Als je denkt dat je slapeloze nachten gaat hebben en altijd het gevoel houdt dat je het niet helemaal goed hebt gedaan, dan moet je er niet aan beginnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden