'Besmet' deel van Fortis blijkt juist winstgevend
Het Belgische bankdeel van Fortis draagt na zeven weken al bij aan de winst van de Franse koper BNP Paribas....
amsterdam Wat waren de Belgen vorig jaar kwaad op minister Bos van Financiën. Die durfde te zeggen dat Nederland bij de verkoop van het Fortis-concern in oktober 2008 de gezonde delen had weten te bemachtigen, waardoor Nederland was gevrijwaard van besmettingsgevaar. Gevaar, dat afkomstig was van het Belgische Fortis, concludeerde België boos. Nederland laat ons de ongezonde delen.
Dat was tien maanden geleden. Nu draagt het eertijds ‘besmette’ Belgische Fortis bij aan de winst van de BNP Paribas, de Franse bank, die de kennelijk ongezonde Belgische delen van Fortis overnam.
Aan deze kant van de grens is het door Bos gezond verklaarde Fortis Nederland echter besmet door het Madoff-virus, waardoor de bank 922 miljoen euro moet afschrijven. En Gerrit Zalm, de nieuwe baas van ABN Amro, dat andere gezonde Fortisdeel dat de Nederlandse staat kocht, blijkt de komende tijd een nog onbekend aantal miljarden euro’s aan staatssteun nodig te hebben.
BNP Paribas boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst van 1,6 miljard euro. Dat is 6,6 procent meer dan in dezelfde periode in 2008. Van dat kwartaal maakte Fortis maar zeven weken mee.
De Europese Commissie gaf op 12 mei toestemming voor de overname door BNP Paribas. In die korte tijd droegen de Fortis-activiteiten 261 miljoen euro bij aan de nettowinst.
De inkomsten voor BNP Paribas namen met eenderde toe tot 10 miljard euro. Zonder Fortis zou die stijging eenvijfde zijn geweest. Doordat Fortis erbij is gekomen, is BNP Paribas nu de grootste bank van de eurolanden ter zake van uitstaand spaartegoed. Dat is ruim 540 miljard euro. Nummer twee, ING, heeft 520 miljard aan spaargeld staan.
Maar hoe moeten de Belgen zich nu voelen? Triomfantelijk, omdat het beledigende besmettingsverhaal van Bos niet blijkt te kloppen? Of treurig, omdat een Franse bank er met de winst van hun gezonde Fortis Bank België vandoor gaat? Dat deel van wat eens een van de grootste financiële concerns van Europa was, heet voortaan BNP Paribas Fortis.
Reacties op websites van Belgische financiële kranten op de bijdrage van Fortis aan de winst van BNP Paribas, gaan over pijn en droefenis. In tegenstelling tot de gangbare opvatting blijkt de bank Fortis wel degelijk levensvatbaar en gezond. Waarna de verzuchting luidt: was Fortis maar nooit verkocht.