Beslag gelegd op inkomsten pensioenfonds

Er is beslag gelegd op de 7,5 miljoen gulden kasgeld van Shore Mall, een vastgoedmaatschappij van onder meer ABN Amro en het pensioenfonds voor de metaalindustrie....

Van onze verslaggever

Gijs Herderschêe

AMSTERDAM

Shore Mall verstrekte in 1990 een hypotheek van 49 miljoen dollar voor de financiering van een winkelcentrum in Atlantic City, de gokstad in de staat New Jersey. Het was geen gewone hypotheek, want de opbrengst was afhankelijk van de winkelverhuur. Wel werden minimumbetalingen afgesproken.

ABN Amro, de pensioenfondsen voor de metaalindustrie en de Rabobank, Amev Levensverzekering en Centraal Beheer brachten de belegging onder in de beleggingsmaatschappij Shore Mall. ABN Amro was grootaandeelhouder met een belang van 40 procent, op de voet gevolgd door het pensioenfonds voor de metaalindustrie.

De belegging werd zó aantrekkelijk gevonden dat Shore Mall op de Amsterdamse beurs werd genoteerd. In 1995 werd de notering geschrapt toen de resultaten van de winkelverhuur lelijk tegenvielen. In dat jaar startten de beleggers rechtszaken tegen hun Amerikaanse partners. In totaal claimen zij 70 miljoen dollar als compensatie voor de tegenvallende opbrengst en als terugbetaling voor het restant van de hypotheek.

In totaal heeft Shore Mall tegen vijf partijen een rechtszaak aangespannen, onder meer tegen de advocaat en de makelaar. De advocaat wordt verweten een dubbelrol te hebben gespeeld. Hij was niet alleen raadsman van de beleggers, maar ook mede-eigenaar van het winkelcentrum. Hij wordt onder meer beschuldigd van het verstrekken van foute informatie aan de taxateur.

De makelaar en de advocaat zijn de, in hun ogen onterechte, slepende rechtszaken nu beu. Volgens hen hebben zij te goeder trouw gehandeld. De beleggers hebben volgens hen de beschikbare stukken in 1989 niet zorgvuldig bestudeerd.

Shore Mall had met name door ABN Amro moeten worden geïnformeerd. De beleggingsmaatschappij werd daags na het afsluiten van de lening naar de beurs gebracht. Tevoren heeft ABN Amro in de VS door een dochterbedrijf de taxatie nog laten controleren. Het feit dat de advocaat mede-eigenaar van het winkelcentrum was, stond in de beschikbare stukken.

De argumentatie van de makelaar en de advocaat heeft de rechtbank in Amsterdam afgelopen vrijdag zo overtuigd dat beslag is gelegd op de kas van Shore Mall à 7,5 miljoen gulden. Als tegenzet kan Shore Mall nu een kort geding aanspannen om het beslag weer op te heffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden