Beschermingswal ASMI 'onrechtmatig'

AMSTERDAM (ANP) - De beschermingsconstructie die een bevriende stichting bij de chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) heeft opgetuigd, is ,,disproportioneel en onrechtmatig''. Dat betoogden grootaandeelhouders Hermes en Fursa dinsdag.

DIt deden de grootaandeelhouders tijdens het kort geding dat zij aanspanden bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

De optie tot uitgifte van preferente aandelen die de Stichting Continuïteit ASMI heeft uitgeoefend, zou in 1997 zijn verkregen van het bestuur. Hiervoor is geen echter toestemming gevraagd van de aandeelhouders, wat volgens hen wel had moeten gebeuren.

Schorsing

De beschermingswal is bovendien 'disproportioneel' aangezien ASMI-oprichter Arthur del Prado ook op andere manieren zijn macht uitoefende op het bedrijf. Hij heeft onder meer een groot belang in ASMI in handen. Het is volgens de aandeelhouders dan ook niet nodig om deze constructie op te tuigen.

De zitting is dinsdag rond 17.00 uur geschorst en zal tegen 17.30 uur worden hervat. Het is nog onduidelijk of de Ondernemingskamer dinsdag met een vonnis komt. De aandeelhouders hebben de Ondernemingskamer gevraagd voor woensdag uitspraak te doen.

Woensdagmiddag is in Soestduinen de algemene aandeelhoudersvergadering van ASMI. Fursa en Hermes willen op die vergadering het bestuur van ASMI wegstemmen, maar kunnen daarvoor niet de meerderheid van de aandeelhouders achter zich krijgen als de beschermingsconstructie blijft bestaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden