Bescherming tegen wanbeleid bank

De Europese Commissie wil spaarders en kleine beleggers beter beschermen tegen wanbeleid en fraude bij banken en beleggingsfondsen. Als een bank failliet gaat, moet de spaarder binnen een week zijn spaargeld terugkrijgen, tot een maximum van 100 duizend euro.

De financiële crisis in 2008 maakte duidelijk dat de bestaande regels om de financiële belangen van burgers veilig te stellen, tekortschieten. Het omvangrijke pakket voorstellen dat Europees Commissaris Barnier (Interne Markt) vandaag presenteert, moet nieuwe crises voorkomen en het vertrouwen van de consumenten in financiële instellingen terugbrengen.

Nu verkeert een spaarder vaak maanden in onzekerheid over zijn spaargeld als een bank failliet is gegaan. De Commissie wil dat gedupeerden (individuele spaarders maar ook bedrijven) binnen zeven dagen hun ingelegde geld terug hebben. De teruggave is gemaximeerd op 100 duizend euro per persoon, per bank, een plafond dat eind 2008 provisorisch was vastgesteld.

Volgens de Commissie is hiermee 95 procent van het spaargeld veiliggesteld bij faillissementen. De kleine groep spaarders die meer dan een euroton op een bank heeft staan, kan zijn geld over verschillende banken spreiden.

Lange procedures doordat het hoofdkantoor van de bank in een ander land staat, behoren straks tot het verleden. Als het aan de Commissie ligt, krijgt de spaarder zijn geld via het garantiefonds van het land waar het lokale bankkantoor gevestigd was. De nationale garantiefondsen moeten dat dan onderling verrekenen.

Die fondsen moeten door de banken grotendeels vooraf gevuld worden. Om de financiële sector niet direct op forse kosten te jagen, hoeven de fondsen pas over tien jaar op peil te zijn. De Commissie denkt hiermee te voorkomen dat de klant een flinke rekening gepresenteerd krijgt.

Ook de kleine belegger krijgt van de Commissie meer zekerheden. Als het beleggingsfonds waaraan hij zijn geld heeft toevertrouwd door fraude of fouten niet kan uitkeren, ontvangt de belegger maximaal 50 duizend euro als compensatie. Nu ligt dat bedrag nog op 20 duizend euro. Volgens de Commissie weerspiegelt het nieuwe maximum de waarde van het gemiddelde aandelenpakket.

Ook hier moet de uitbetaling via het garantiefonds voor beleggers sneller geschieden: geen jaren meer maar binnen maximaal negen maanden. De Commissie stelt voor dat de garanties ook gelden als het beleggingsfonds zaken deed met een derde persoon, zoals in de Madoff-zaak.

Naast het aanscherpen van de garantieregelingen voor spaarders en beleggers, wil Barnier een soortgelijk systeem introduceren voor verzekeraars. Twaalf EU-landen (niet Nederland) hebben een regeling, maar die schiet volgens de Commissie tekort. De eurocommissaris hoopt dat de lidstaten en het Europees Parlement zijn voorstellen snel overnemen zodat ze vanaf 2012 van kracht worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden