Bescherming privacy faalt

Het College Bescherming Persoonsgegevens legt forse dwangsommen op wegens illegale handel in privégegevens. Onopgehelderd blijft echter hoe privacy-gevoelig materiaal bij een frauderend informatiebedrijf kon belanden....

Privé-gegevens zijn in Nederland eenvoudig verkrijgbaar, zo blijkt uit onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). De toorn van de privacyhoeder richt zich op een groot niet bij name genoemd handelsinformatiebureau, waar advocaten, banken en verzekeraars vrijwel alle privacy-gevoelige informatie konden bestellen die in Nederland voorhanden is. Deze informatie is gewild bij schuldeisers, die daarmee debiteuren opsporen en onder druk zetten.

Woensdag maakte het CBP bekend dat zij het bureau nog twee maanden respijt geeft om de verwerking van onrechtmatig verkregen gegevens te stoppen en de personen over wie het bureau informatie heeft verzameld te informeren. Slaagt de informatiemakelaar hier niet in, dan volgen dwangsommen. Ook loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de illegale praktijken.

'Het is oplichting', zegt een CBP-woordvoerder. 'De vele digitale registraties in Nederland mogen geen lekken vertonen.' Op de lijst van instellingen die ten onrechte informatie gaven, prijken onder meer de Belastingdienst, het Bureau Krediet Registratie (BKR), woningcorporaties, uitkeringsinsstanties, Eneco Energie, de Rijksdienst voor het Wegverkeer en diverse Kamers van Koophandel. De Orde van Advocaten heeft stappen aangekondigd om de onrechtmatige gegevensverzameling tegen te gaan. Veel advocatenkantoren waren klant bij het handelsinformatiebureau.

Bij een inval in september vorig jaar werden 47 duizend gedetailleerde rapportages aangetroffen. Sommige dossiers bevatten BKR-gegevens en fiscale informatie. 'Wij zijn bezig met een intern onderzoek', zegt een woordvoerder van het BKR. 'Het lek blijkt niet bij ons te zitten. Daarom bekijken we nu onze deelnemers.'

De Belastingdienst heeft naar aanleiding van de fraude haar interne veiligheidsprocedures aangescherpt. Personeel van het bureau wist de fiscus informatie te ontfutselen door zich voor te doen als interne medewerker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden