Bernanke waarschuwt voor begrotingstekort

WASHINGTON (ANP) - Ben Bernanke heeft gewaarschuwd voor het almaar oplopende begrotingstekort van de Verenigde Staten. Ben Bernanke is de president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve (Fed).

In brief aan een senator schreef Bernanke dat het tekort moet worden teruggedrongen, vooral nu de overheidsuitgaven steeds meer onder druk komen te staan door de vergrijzing. Bernanke denkt dat het aanhoudende begrotingstekort de sociale voorzieningen in de toekomst in gevaar kan brengen.

,,Daardoor denk ik dat het zeer wenselijk is om concrete maatregelen te nemen om het tekort naar beneden te krijgen.'' Bernanke schreef dat ofwel de belastingen omhoog moeten of dat de overheidsuitgaven moeten worden verminderd, of een combinatie daarvan.

Baby-boomers

Bernanke vreest de gevolgen van de pensionering van de zogeheten baby-boomers in de VS. Wanneer zij aanspraak gaan maken op de pensioenvoorzieningen en de gezondheidszorg zal dat een grote druk uitoefenen op de overheidsfinanciën, zo waarschuwt de Fed-voorzitter.

Het Witte Huis verwacht dat het begrotingstekort dit jaar tot het record van 423 miljard dollar (353 miljard euro) zal oplopen. Vorig jaar was er een gat in de Amerikaanse begroting van 319 miljard dollar (266 miljard euro).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden