Berenvel op de bakermat

Het kost een paar centen - erger: een gapend gat in de begroting die Brussel de gordijnen injaagt - maar dan heb je ook wat....

Peter van Ammelrooy

Van een aantal disciplines zouden ze in de Griekse oudheid vreemd hebben opgekeken. Anky van Grunsven zou niet alleen vanwege haar capriolen te paard opzien hebben gebaard. Vrouwelijke atleten kenden ze destijds niet.

Nog gekker maakt de olympiade-parodie Oerlympics het (voor de pc, uitgebracht in Nederland door Xplorys in Alkmaar, www.xplorys.com). Deze spelen zijn gesitueerd in het stenen tijdperk en kennen maar zes onderdelen, waaronder het Berenvel Schoonspringen.

Vrouwen spelen een ondergeschikte rol in deze olympiade: ze dienen als sportattribuut (in het Oervrouw Slingeren) of als hindernis (Homosaurus Derby). Vrouwen zijn niet de enige die het moeten ontgelden; op twee onderdelen moeten zoveel mogelijk dinosaurussen worden neergehaald.

Er kunnen vier spelers - bij toerbeurt - aan het evenement meedoen.

Oerlympics (het ligt als Stoneage Foolympics in de winkel) is een zogeheten budgettitel. De ontwikkelingskosten van deze kleinere producties zijn een schijntje van de grote, bekende games. Dat uit zich ook in het prijskaartje: 4,95 euro voor wie het spel bij de Free Record Shop koopt.

Voor dat bedrag krijgt de Nederlandse speler een cd-rom met een kort, wat ruw vormgegeven game dat vooral op de lachspieren werkt. Jammer: ook budgettitels horen voor goud te gaan - net als Anky.

(In Duitsland, waar het spel werd gemaakt door Grasland Productions, wordt de Duitstalige versie via internet verkocht. Op www.urlympiade.de zijn demonstratieversies te vinden en een filmpje met hoogtepunten. Uitgever Asylum Games heeft ook een ander 'prehistorische' titel in zijn catalogus rond Zac, de 'Stoneage Babyboomer'. Prijs 14,99 euro. Ook van Zac is een proefversie te downloaden.)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden