Profiel

Berekende netwerker die zijn kansen graag spreidt

De op een na rijkste Nederlander brengt zijn bouwbedrijf naar de beurs. Dik Wessels maakte de onderneming groot, maar hij begon op zijn 14de gewoon bij zijn vader.

Peter de Waard
Dik Wessels is een Rijssense ondernemer die in de Quote 500 staat. Wessels is werkzaam in de bouw en is directeur van de onderneming VolkerWessels, de handelsnaam van Koninklijke Volker Wessels Stevin. Beeld Martin Dijkstra/Lumen
Dik Wessels is een Rijssense ondernemer die in de Quote 500 staat. Wessels is werkzaam in de bouw en is directeur van de onderneming VolkerWessels, de handelsnaam van Koninklijke Volker Wessels Stevin.Beeld Martin Dijkstra/Lumen

Op Sinterklaasavond daagt hij zijn kleinkinderen altijd uit om voor 5 euro een zo mooi mogelijk cadeautje te kopen. Zo probeert Dik Wessels te achterhalen of er ondernemersinstinct in zijn nageslacht zit. Het moet niet gaan om geld, maar om plezier in het ondernemerschap.

Begin april werd de op één na rijkste man van Nederland (3,3 miljard euro, zegt de Quote 500) 71. Een reden zijn belang in aannemer VolkerWessels weer af te bouwen. Voor de derde keer. In de jaren negentig bracht hij het belang al eens terug naar 5 procent. Hij kocht alle aandelen terug toen die ver onder de boekwaarde zakten. In 2004 verkocht hij 42,5 procent aan investeringsmaatschappij CVC. Maar in 2014 kocht hij ook dat belang noodgedwongen terug, toen CVC een andere koers wilde volgen.

Het laatste woord

Dik Wessels is niet iemand die graag alle eieren in een mandje legt. 'Ik wil gewoon spreiden, houd ogen en oren open. Af en toe hoor ik wat, en dan kijken we of het iets oplevert.' Hij heeft via zijn houdstermaatschappij Reggeborgh deelnemingen in meer dan honderd bedrijven. Vorig jaar kocht hij participaties in PreScan, een bedrijf in preventieve zorg, en in Van Lanschot Bankiers. Onlangs werd hij mede-eigenaar van het softwarebedrijf Be Informed. Het selecteren van de bedrijven waarin hij via Reggeborgh belegt is vooral het werk van zijn twee schoonzonen, de echtgenoten van zijn twee dochters en erfgenamen Gérita en Inge: Mark Bouwens en Henry Holterman. Zelf is hij nog altijd wat hij noemt de zeef, degene die het laatste woord heeft.

Dirk - roepnaam: Dik - Wessels is een selfmade man die opgroeit in een streng-gereformeerd gezin in het Twentse Rijssen. Op zijn 14de komt hij met alleen LTS in het aannemersbedrijf van zijn vader, met drie werknemers. Voetballen verstoort de zondagsrust, zegt de dominee. Maar zakendoen is geen zonde.

Berekende netwerker

Hij ontdekt dat er geld is te verdienen door grond te kopen en er woningen op te zetten. Dan is de grond twee keer zo veel waard. Zijn succes dankt hij aan het feit dat hij goed kan rekenen - 'ik hoefde nooit staartdelingen te maken, omdat ik het antwoord al wist' - en bij elk project eerst uitrekent hoeveel hij maximaal kan verliezen voor hij de winstpotentie in ogenschouw neemt. Als hij in 1975 de leiding krijgt groeit Wessels door de ene na de andere overname naar een bedrijf van 1.300 werknemers en een omzet van 350 miljoen in 1990. Maar het bouwestablishment wil niets van het rare buitenbeentje weten. Tot ex-premier Dries van Agt president-commissaris wordt. In 1990 fuseert Wessels met beursfonds IBB Kondor uit Leiden tot Kondor Wessels en in 1997 wordt Volker Stevin overgenomen.

Stukje bij beetje verkoopt Dik Wessels een deel van zijn meerderheidsbelang. De opbrengst investeert hij via Reggeborgh in andere bedrijven. Op advies van zijn ene schoonzoon Holterman neemt hij een flink belang in Nina Brinks WorldOnline. Een gouden greep. Als dit in 2001 naar de beurs gaat levert dat Wessels 1,3 miljard euro op. Als bij een woningbouwproject van VolkerWessels niemand anders de risico's wil dragen voor de aanleg van een glasvezelnet richt Reggeborgh op advies van zijn andere schoonzoon, Mark Bouwens, glasvezelexploitatiemaatschappij Reggefiber op. In 2014 verkoopt Reggeborgh de laatste 40 procent Reggefiber aan KPN - voor 610 miljoen euro.

Dik Wessels. Beeld  Martin Dijkstra/Lumen
Dik Wessels.Beeld Martin Dijkstra/Lumen

Intuïtie

Dik Wessels is een goed netwerker. Vriend Marcel Boekhoorn is eigenaar van het dierenpark dat vorige week twee reuzenpanda's naar Nederland haalde. VolkerWessels bouwde het onderkomen. In de loop van de jaren zijn de bedrijven van Dik Wessels vanwege de bouwfraude, misbruik van voorwetenschap of contacten met omstreden vastgoedfraudeurs in opspraak geweest. Maar Wessels wist altijd tijdig een terugtrekkende beweging te maken, omdat hij gebrek aan rechtschapenheid intuïtief aanvoelt.

Hij zat aan tafel met mensen als Roger Lips en Willem Endstra. 'Eerlijk gezegd wist ik instinctief dat ik met hen geen zaken moest doen. Ik ben in mijn leven aan vele kogels ontsnapt', vertelde hij Quote. Eind 2016 diende Nina Brink weer een claim in. Wessels zou haar nog 180 miljoen schuldig zijn.

VolkerWessels keert terug op het Damrak. De bouwer zeilde beter door de crisisjaren dan andere grote bouwbedrijven, zoals BAM. Waaraan dankt het bedrijf dit relatieve succes?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden