Beperkte vangst van walvissen wellicht mogelijk

TOKIO Commerciële walvisvangst wordt mogelijk in zeer beperkte mate weer toegestaan. Na jarenlange strijd tussen voor- en tegenstanders van de walvisjacht heeft de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) donderdag in Tokio een compromisvoorstel gedaan, waarover in juni op de jaarvergadering van de IWC in Marokko zal worden gestemd....

AP

De jacht op walvissen is sinds 1986 verboden. Er gelden echter uitzonderingsregelingen, waarvan vooral Japan, Noorwegen en IJsland gebruik maken. Deze drie landen doden ongeveer drieduizend walvissen per jaar, tien keer zoveel als in 1993.

In het nieuwe IWC-voorstel mogen de komende vijf jaar jaarlijks vierhonderd dwergvinvissen in Antarctica worden gedood, in de vijf jaren daarna elk jaar tweehonderd. Ook wordt beperkte jacht op andere soorten zoals grijze walvissen (145 stuks) gewone vinvissen (109 stuks), Groenlandse walvissen (69 stuks) en bultruggen (veertien stuks) toegestaan.

De regeling moet tot 2020 gelden en alleen voor landen die nu al op walvissen jagen. Volgens de IWC, die streng op de jacht zal toezien, komt dit neer op een verbetering ten opzichte van de bestaande situatie. Japan heeft gematigd positief gereageerd op het voorstel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden