'Beperkingen Schiphol gelden niet voor vliegtuigen uit VS'

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hoeven zich niets aan te trekken van de beperkingen die op Schiphol zijn ingevoerd vanwege milieugrenzen. Zij kunnen onbeperkt op Schiphol blijven vliegen....

GERARD REIJN

Van onze verslaggever

Gerard Reijn

AMSTERDAM

Dat zegt luchtvaartdeskundige H. Wassenbergh naar aanleiding van de plannen van de Amerikaanse maatschappij USAir om op Schiphol te gaan vliegen. Volgens Wassenbergh kan USAir zich eenvoudig op het luchtvaartverdrag met de Amerikanen beroepen.

In dat verdrag wordt bepaald dat Nederlandse maatschappijen mogen vliegen op elke Amerikaanse luchthaven die ze willen, en dat omgekeerd Amerikaanse dat mogen op Nederlandse luchthavens. De enige voorwaarde is dat de maatschappijen door hun eigen regering moeten worden aangewezen. USAir is ervan overtuigd dat dit zal gebeuren.

Volgens luchtvaartdeskundigen had minister Jorritsma al veel eerder duidelijk moeten maken dat de Amerikanen op Schiphol niets in de weg gelegd kan worden. 'Ze had ook met de Amerikaanse regering kunnen praten over haar milieuproblemen op Schiphol, maar dat heeft ze ook niet gedaan', zegt er een.

Wassenbergh denkt dat de eventuele komst van USAir ten koste zal gaan van de KLM of andere Nederlandse maatschappijen. 'Dat is al eens eerder gebeurd. De KLM heeft al eens moeten inschikken ten gunste van TWA.'

USAir wil op 30 april zijn eerste landing op Schiphol uitvoeren. Daarna zal er elke dag woren gevlogen met een Boeing 767, waar tweehonderd mensen in kunnen. De maatschappij is in onderhandeling met Airbus en Boeing over de aanschaf van grotere vliegtuigen voor de intercontinentale vluchten.

USAir, is niet onder de indruk van de capaciteitsproblemen op Schiphol. Een woordvoerder: 'Wij beroepen ons op het open skies-verdrag. Capaciteitsproblemen? Kennedy Airport heeft die ook. Daar is gewoon ruimte bijgebouwd.'

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat zegt dat USAir inderdaad kan landen op Schiphol, maar dat de maatschappij nog wel aan slots (rechten om van Schiphol gebruik te mogen maken) moet zien te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden