Beperking pc-privé om kerstpakket

Het maximumbedrag waarvoor belastingvriendelijk een computer mag worden gekocht, daalt met eenderde. In ruil voor deze bezuiniging op de pc-privéregeling wil een meerderheid in de Tweede Kamer het kerstpakket weer stimuleren....

Tot dit jaar mocht eens per drie jaar belastingvriendelijk voor maximaal 2269 euro (vijfduizend gulden) een computer worden aangeschaft. De Tweede Kamer verlaagt dit bedrag tot 1485 euro en bespaart zo 35 miljoen euro.

Het VVD-plan voor fiscale stimulering van kerstpakketten kost 57 miljoen euro. De Kamer bespaart bovenop de 35 miljoen van de pc-regeling 22 miljoen door de werkgever 15 procent belasting te laten betalen over de pc's die via deze regeling worden aangeschaft.

Staatssecretaris Joop Wijn van Financiën zei maandagnacht dat hij geen probleem had met de beperking van de pc-privéregeling. Door de prijsdaling van computers in de afgelopen jaren kan ook voor een lager bedrag een acceptabele computer worden gekocht.

Coalitiepartij CDA en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks vinden elkaar wat betreft de wens om chronisch zieken en gehandicapten beter te compenseren voor zorgkosten. Ze hebben Financiën gevraagd met een voorstel te komen om de groep echte chronisch zieken beter te bereiken. 'Dit zou nagenoeg budget-neutraal moeten kunnen', aldus Van Vroonhoven (CDA). Wijns voorstel moet vandaag naar de Tweede Kamer.

Het belastingplan van Wijn zal verder nagenoeg ongeschonden door de Kamer worden aangenomen. Wijns autopakket - met de verlaging van de bijtelling voor de leaseauto van 25 naar 20 procent - gaat door. Zo ook de aangekondigde beperking van de hypotheekrenteaftrek wat betreft het gedeelte van de lening die niet in het eigen huis gestoken wordt.

De oppositie heeft wel veel kritiek op de nieuwe autokostenregeling. Op dit moment mag een werkgever zijn personeel nog 28 cent per kilometer onbelast vergoeden. Dat wordt vanaf 1 januari 17 cent. Daar staat wel tegenover dat het woon-werkverkeer voortaan ook als zakelijk verkeer wordt aangemerkt en dus vergoed kan worden. Voor de meeste leaserijders wordt het bezit van hun voertuig volgend jaar goedkoper.

De Tweede Kamer steunt een voorstel van het CDA om met een tijdelijke heffingskorting de alphahulpen in de thuiszorg tegemoet te komen. Het kabinet belooft een probleem met de toegestane inkomensgrens van deze semi-vrijwilligers te zullen oplossen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden