GELDVRAAGREINOUT VAN DER HEIJDEN

Ben ik als student extra de dupe van de coronacrisis?

 Premier Mark Rutte bezoekt de TU Delft. Een studententeam werkt hier aan OperationAIR, een eigen ontwerp voor een beademingsapparaat.  Beeld ANP
Premier Mark Rutte bezoekt de TU Delft. Een studententeam werkt hier aan OperationAIR, een eigen ontwerp voor een beademingsapparaat.Beeld ANP

Studenten zijn extra de dupe door de coronacrisis. We moeten meer lenen voor onze studie, kunnen geen stage meer lopen en verliezen ons bijbaantje. Wie komt er voor mij op?

Sinds de studiefinanciering vijf jaar geleden is vervangen door het leenstelsel, zijn studenten op zichzelf aangewezen. Zij moeten alles zelf betalen, vaak door te lenen bij Duo. Ieder uitstel van de studie leidt tot een hogere studieschuld. Dat moeten ze later terugbetalen.

Studenten krijgen een aanvullende beurs als hun ouders weinig inkomen hebben. Die berekening is gebaseerd op het inkomen van twee jaar geleden. Verdienen je ouders door de coronacrisis ineens veel minder? Vraag dan een herberekening bij Duo. Misschien krijg je nu ineens wel een aanvullende beurs. Die hoef je niet terug te betalen.

Je kan door de coronacrisis extra lenen bij Duo. Dat is vaak nodig, omdat veel typische studentenbaantjes verloren zijn gegaan. In de horeca kun je voorlopig nog niet terecht. Mijn studerende zoon werkt als maaltijdbezorger, een baan die hij al had voor de virusuitbraak. Net op tijd: volgens hem is het moeilijk om er nu nog tussen te komen.

Wie als student zijn baan kwijtraakt, heeft vaak recht op doorbetaling van het loon. Behalve als je minder dan zes maanden een contract had met uitsluiting van de doorbetalingsplicht. Denk je dat je tekort bent gedaan, check dan de informatie op lsvb.nl/corona. Dat is een website van de Landelijke Studentenvakbond LSVb, een organisatie die voor je belangen opkomt.

Als student heb je soms recht op WW. De enige eis is dat je de afgelopen 36 weken minstens 24 weken lang minstens 5 uur per week hebt gewerkt. Ook heb je sinds 2020 bijna altijd recht op een transitievergoeding als het werk afloopt, als je 18 jaar of ouder bent. Als de werkgever geen transitievergoeding betaalt, kun je naar de rechter stappen. Dat moet wel gebeuren binnen drie maanden na afloop van de arbeidsovereenkomst. Dus wie op 1 april zijn baan verloor, kan tot 1 juli zijn vergoeding opeisen. Dat gaat nu schriftelijk bij het kantongerecht.

Wie nog studeert en geld leent bij Duo, heeft geen recht op bijstand. Afgestudeerden hebben dat wel. Als zij jonger zijn dan 27 jaar, moeten ze eerst vier weken intensief solliciteren. Je krijgt niets als je meer dan 6.225 euro vermogen hebt. Schulden kun je vaak verrekenen met dit vermogen, maar niet de studieschuld.

Kun je de huur niet meer betalen, dan word je niet snel uit huis gezet. De minister van Wonen heeft met verhuurorganisaties afgesproken dat er tijdelijk geen huisuitzettingen zullen plaatsvinden. Veel woningcorporaties hebben soepele regelingen om de huurschuld op te schorten. Maar ja, uiteindelijk moet het toch worden betaald.

Het is flink schrikken. In een paar maanden is het economische klimaat totaal omgeslagen. Begin dit jaar bereikte de werkloosheid een laagterecord. Afgestudeerden belanden nu op een arbeidsmarkt in crisis.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden