Bellen via WiFi als het netwerk hapert

Slechte ontvangst bij het mobiel bellen? Dan kent uw telefoon een fijne sluiproute.

'Bellen kan via een wifinetwerk thuis of op kantoor, of via een publieke hotspot in een koffiebar, restaurant, hotel of station.'Beeld anp

Vinding?

VoWiFi, of voice over wifi.

Van wie?

Vodafone.

Wat is het?

Een technologie die het mogelijk maakt om mobiele telefoongesprekken te laten verlopen via het draadloze netwerk thuis, op kantoor of in de koffiebar.

Waarom?

Een kwart van de bellers ervaart weleens dat gesprekken niet tot stand komen of dat de verbinding hapert. Minder dan 4 op de duizend gesprekken worden afgebroken, aldus Vodafone. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals de afstand tot een zendmast, drukte op het netwerk (Oudjaar, Koningsdag) of omdat je in de trein zit die door een tunnel rijdt. Binnenshuis kan de dekking tegenvallen omdat het mobiele belsignaal bijvoorbeeld door dikke muren moet.

Hoe werkt het?

Klanten hoeven er niks voor te doen. Er is alleen toegang nodig tot een draadloos netwerk. Dat kan het wifinetwerk thuis zijn, of op kantoor of een publieke hotspot in een koffiebar, restaurant, hotel of station. Zodra de sterkte van het mobiele signaal bij een telefoongesprek onder een bepaalde grens duikt, leidt het toestel dat gesprek automatisch om. Qua techniek lijkt het op bellen via Whatsapp. Daarbij bel je via internet; dat kan via wifi gebeuren.

Wat kost het?

De service is gratis, tot op zekere hoogte. Je betaalt niks extra, maar alle minuten die je 'verbelt' via deze sluiproute gaan gewoon van je bundel aan belminuten af. Waarom? Je hebt toch al betaald voor internettoegang? Ja, maar: een omgeleid gesprek via wifi komt uiteindelijk op het netwerk van Vodafone terecht en wordt dan als een gewoon gesprek afgewikkeld.

Is er een markt voor?

Absoluut. In sommige gebieden is bellen, vooral binnenshuis, allesbehalve optimaal. Bellers moeten dan bij een raam gaan staan om zich verstaanbaar te maken. Wifibellen is overigens niet de enige maatregel die Vodafone neemt om wegvallende gesprekken te voorkomen. Het gaat bellen via 4G standaard maken; 4G is het netwerk voor snel mobiel internet, maar kan ook gewone telefoongesprekken afwikkelen. Vodafone gebruikt een specifieke 4G-frequentie (800 Mhz, voor de liefhebbers), die beter in staat is om grote afstanden af te leggen, en beter door storende bouwmaterialen als gewapend beton, gecoat glas en staal, heendringt.

Zijn er nog obstakels?

De wifiverbinding moet een bepaalde snelheid hebben om ermee te kunnen bellen. Draadloze verbindingen zijn niet altijd overal even betrouwbaar, bijvoorbeeld omdat je te ver af staat van het modem of omdat het wifisignaal wordt verstoord. Je kunt VoWiFi ook niet afdwingen; het netwerk bepaalt of de verbinding knudde is. Een groter probleem is dat er pas twee toestellen geschikt zijn: de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden