Bellen met Belastingtelefoon: bezint eer gij. .

Het is maar dat u het weet: de Belastingtelefoon kan het u soms verduveld moeilijk maken...

Willem Landman uit West-Graftdijk kan ervan meepraten. In 1995 belde hij de Belastingtelefoon met de vraag of advocaatkosten in verband met een erfpachtskwestie aftrekbaar zijn. Ja, zei de medewerker van de telefonische hulpdienst.

Mooi, dacht Landman, die aldus een civiele procedure begon. De 'advocaatkosten' voerde hij voor het eerst op bij zijn aangifte over 1995. De fiscus zou wel over de brug komen, daar ging de West-Graftdijker van uit.

Hij had buiten de Belastingdienst gerekend. 'Advocaatkosten in verband met een procedure rondom erfpacht zijn niet aftrekbaar', liet de fiscus Landman schriftelijk weten. Wel heb ik ooit, was diens reactie. Overtuigd van zijn gelijk tekende hij beroep aan bij de belastingkamer van het Amsterdamse Gerechtshof. Had immers de Belastingtelefoon hem niet geadviseerd?

Maar wat bleek bij de behandeling van Landmans bezwaarschrift? Aan informatie die de Belastingtelefoon verstrekt, vallen geen rechten te ontlenen. Ofwel: een mededeling van een medewerker van de Belastingtelefoon is geen toezegging waaraan de inspecteur is gebonden. Simpel gezegd: informatie door de Belastingtelefoon verstrekt, heeft geen toegevoegde waarde.

Landman, die inmiddels meer dan dertigduizend gulden aan advocaatkosten heeft gemaakt, stapte naar de Hofstra-stichting. Deze stichting voor Fiscale Rechtsbijstand benaderde het ministerie van Financiën met het verzoek aandacht te schenken aan de 'schrijnende gevallen' die soms ontstaan 'indien een belastingplichtige de informatie van de Belastingtelefoon als uitgangspunt voor zijn handelen neemt'.

Het ministerieel antwoord was voor Landman een klap in het gezicht. 'Wanneer een belastingplichtige van de Belastingdienst definitief uitsluitsel wenst over de reikwijdte van een fiscale regeling, staat de weg open om vragen daarover schriftelijk voor te leggen aan de competente inspecteur.' Ofwel: van de Belastingtelefoon moet je het niet hebben - die heeft hoogstens het karakter van algemene informatieverstrekking. 'Zou dit anders zijn, dan zou de Belastingdienst ernstig worden belemmerd in zijn voorlichtende taak', aldus het ministerie van Financiën.

Wíe wordt hier belemmerd?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden