Bellen en internetten binnen de EU wordt even duur

Het heeft lang geduurd, maar gaan de hoge telefoon- en internetkosten in het buitenland echt verdwijnen, verzekert de Europese Commissie. In 2016 gaan de tarieven al fors omlaag.

Beeld AFP

De Europese Unie maakt een eind aan de gehate roamingkosten voor mobiel bellen en internetten in het buitenland - zij het pas vanaf juni 2017. Over twee jaar mogen telecomaanbieders geen roamingkosten meer vragen aan klanten, waarmee bellen en internetten overal binnen de EU even duur wordt.

Dat staat in een voorlopig, maar 'gegarandeerd' akkoord dat de Europese Commissie dinsdag heeft aangekondigd. De telefonische eenwording van Europa laat al jaren op zich wachten, tot ergernis van consumenten. Toenmalig eurocommissaris Digitale Agenda Neelie Kroes lanceerde al in 2013 een voorstel om de roamingkosten uiterlijk het jaar daarop te doen verdwijnen. Dat liep toen stuk op de lobby van grote telecombedrijven en van lidstaten met veel toeristen, zoals Spanje en Griekenland, wier economieën juist profiteren van roamingkosten. Het leeuwendeel van de roamingkosten wordt namelijk betaald door Noord-Europeanen die in Zuid-Europa op vakantie gaan.

Horrorrekeningen

Daaraan komt binnen twee jaar een einde, belooft de Europese Commissie. 'Enorme telefoonrekeningen die je vakantiebudget verpesten, een internetverbinding die haar beloften niet waarmaakt: deze ervaringen zullen spoedig herinneringen zijn', schrijft het dagelijks bestuur van de Europese Unie in een verklaring. Om precies te zijn tot 15 juni 2017 moeten consumenten dus nog wel goed op hun telefoonkosten letten als ze op vakantie zijn in een van de 28 EU-lidstaten. Wel begint vanaf 30 april 2016 een tussenfase, waarin de maximale roamingkosten tot wel 75 procent lager zullen zijn dan nu het geval is, aldus de Europese Commissie. De tarieven worden vanaf april verlaagd naar 5 eurocent per minuut voor bellen (nu nog 19 cent), 5 cent per megabyte voor internetverkeer (nu 20 cent) en 2 cent per sms (nu 6 cent).

De afgelopen jaren kregen sommige vakantiegangers van hun telecomaanbieders bij thuiskomst horrorrekeningen van duizenden euro's op de mat omdat ze in het buitenland waren vergeten hun 'dataroaming' uit te zetten. Telecomaanbieders brengen hun klanten extra kosten in rekening als ze in het buitenland bellen, sms'en of internetten. Omdat het netwerk van de nationale telecomaanbieder niet werkt in het buitenland, gaan telefoons op zoek naar een ander netwerk ('roaming'). De consument betaalt de rekening voor deze inefficiëntie. De laatste jaren zijn de kosten voor roaming wel al meermaals verlaagd. Bellen en sms'en in het buitenland is sinds 2007 al 80 procent goedkoper geworden, internetgebruik zelfs 91 procent, aldus de Europese Commissie.

Definitieve doorbraak

Het Europees Parlement en de afzonderlijke lidstaten moeten het voorstel van eurocommissaris Günther Oettinger nog wel hun zegen geven. Het Europees Parlement wilde de roamingkosten al veel eerder afschaffen. Sommige lidstaten daarentegen pleiten ervoor te wachten tot december 2018. Dat heeft niet alleen te maken met de toeristische belangen van Zuid-Europese landen, maar ook met de lage telefoonkosten in Oost-Europa. Bulgarije vreest bijvoorbeeld dat telecomaanbieders hun binnenlandse tarieven zullen opschroeven als de roamingkosten verdwijnen, tenzij aanbieders ook weer korting krijgen op het geld dat ze moeten betalen aan buitenlandse telecombedrijven als hun klanten naar een ander land gaan. De Europese Commissie verwacht juist niet dat de binnenlandse tarieven zullen stijgen. Mensen zullen door het wegvallen van roamingkosten juist meer bellen en internetten in het buitenland, wat telecomaanbieders extra inkomsten oplevert.

Oettinger en zijn collega-eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Eengemaakte Markt) spreken ondanks de nog te nemen horde van een 'definitieve doorbraak'. 'Einde van roaming vanaf 2017. Gegarandeerd open internet voor iedereen', twitterde Oettinger. Het einde van roaming betekent 'geen extra kosten meer voor bellen en internetten in het buitenland, maar ook geen nare verrassingen meer', dixit Oettinger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.