Belgische regering maakt werken goedkoper

De Belgische regering voert een belastingverschuiving door ter waarde van 7,2 miljard euro. Het geld komt vooral van hogere taksen op consumptie en energie en wordt gebruikt voor een verlaging van de loonlasten. De regering hoopt daarmee de loonkloof van België met de buurlanden weg te werken, zo maakte ze donderdag bekend.

Leen Vervaeke
De Belgische premier Charles Michel. Beeld anp
De Belgische premier Charles Michel.Beeld anp

Na een hele nacht onderhandelen zette de Belgische premier Charles Michel (MR), net als na het Europese akkoord over Griekenland, donderdagochtend één woord op Twitter: 'agreement'. Het illustreert de opluchting bij de Belgische regering: de vier partijen debatteerden al negen maanden over een belastingverschuiving, en kregen in de Vlaamse media de vaste bijnaam 'het kibbelkabinet'.

Over de noodzaak van een lastenverlichting waren de vier partijen het al lang eens. In België zijn werknemers 5procent duurder dan in de buurlanden. Dat is slecht voor de concurrentiepositie. Maar de christen-democratische CD&V, de meest linkse partij in deze centrum-rechtse regering, wilde de lastenverlichting financieren met een vermogensbelasting. Dat was voor de anderen ondenkbaar.

Ondanks het gekibbel kon de regering donderdag een pakket voorleggen. De werkgeversbijdragen worden substantieel verlaagd, kleine en modale verdieners krijgen 100 euro netto-belastingverlaging per maand en nacht- en ploegenarbeid worden goedkoper. Daarmee hoopt België distributiecentra voor internetbedrijven, die zich nu vaak in Nederland vestigen, aan te trekken.

Breuklijn in België loopt weer tussen links en rechts

Het gaat niet meer om Vlamingen en Walen, maar om de economie. De regering van Charles Michel is een hervormingsregering, schreef Leen Vervaeke vorig jaar in haar analyse van het nieuwe kabinet.

'Historische stap'

'In België is nog nooit een belastingverlaging van zo'n omvang doorgevoerd', zei vicepremier Kris Peeters (CD&V). 'Met dit akkoord zullen we bedrijven alle mogelijkheden geven om jobs te creëren.' Premier Charles Michel sprak van een 'historische stap in de richting van de afschaffing van de loonhandicap'.

Het geld voor de lastenverlichting komt vooral van hogere belastingen op elektriciteit, tabak, alcohol en diesel, en een vettaks op ongezond eten. Daarnaast moet de overheid inleveren. Een vermogensbelasting komt er niet, maar de belasting op inkomsten uit beleggingen gaat iets omhoog en beursgenoteerde aandelen die binnen zes maanden worden verkocht, worden extra belast.

Belgische economen vinden dat de belastingverschuiving nog veel verder had moeten gaan. Zij zagen de 'tax shift' als een kans om anomalieën in het Belgische belastingstelsel weg te werken, zoals de lage heffingen op hoge spaarvermogens, salariswagens en huurinkomsten. CD&V had zich daarvoor sterk gemaakt, maar kreeg de andere partijen niet mee.

De Belgische tax shift toont daarmee eenzelfde contrast tussen inzet en uitkomst als de Nederlandse plannen voor een belastinghervorming. Zoals in Nederland na het mislukken van het overleg met de oppositie van de Grote Belastingherziening niets meer overblijft dan een lastenverlaging, zijn ook in België de meest ambitieuze onderdelen van de belastingverschuiving onderweg gesneuveld.

De Belgische vakbonden zijn woedend over het ontbreken van een vermogensbelasting. 'Deze regering mist een grote kans inzake rechtvaardige fiscaliteit', reageerde de christelijke vakbond ACV.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden