Belgische regering gaat in cassatie tegen vonnis Fortis

Belgische regering zet verkoop door...

Van onze verslaggevers Robert Giebels en Marc Peeperkorn

brussel/amsterdam De Belgische regering gaat door met de verkoop van Fortis aan de Franse bank BNP Paribas. Maandagavond laat besloot het kabinet om het gerechtelijke vonnis van vorige week – dat de verkoop voorlopig verbiedt – op twee fronten aan te vechten.

De oppositie in het parlement vindt dat premier Leterme de juridische strijd moet opgeven en Fortis moet nationaliseren. Hij legt die oproep echter naast zich neer. Volgens Leterme zijn de spaarders, de bankwerknemers en de bank het beste af met de verkoop aan BNP. ‘Dat is de beste garantie voor de continuïteit’, aldus Leterme.

Het Hof van Beroep in Brussel stelde afgelopen vrijdag, op verzoek van tweeduizend Fortis-aandeelhouders, dat de voorgenomen verkoop van de bank eerst aan de aandeelhouders moet worden voorgelegd. Dat moet binnen twee maanden gebeuren. Een commissie van experts onderzoekt ondertussen of de prijs die BNP zou betalen niet te laag is.

Het kabinet spant nu een nieuw proces aan omdat het niet in de eerste rechtszaak was gedaagd maar wel zou opdraaien voor de eventuele financiële gevolgen. Als de rechter deze zaak ontvankelijk verklaart, wordt het gewraakte vonnis opgeschort. De staat kan dan de verkoop vaan BNP hervatten.

Verder stapt de Federale Participatie en Investeringsmaatschappij, een overheidsorgaan dat momenteel de Fortis-aandelen bezit, naar het Hof van Cassatie om het arrest wegens procedurefouten onderuit te halen.

De uitspraak van het Brusselse hof heeft wel degelijk gevolgen voor de Nederlandse situatie, zegt Adriaan de Gier, een advocaat die namens duizenden Fortis-aandeelhouders schadevergoeding van de Nederlandse staat eist. Volgens De Gier moet de Nederlandse overheid de integratie van Fortis en ABN AMRO meteen stoppen. De Gier probeert met een kort geding de overheid te dwingen de Fortis-koop te bevriezen. Ook wil hij beslag laten leggen op Fortis Bank Nederland.

Tegelijk eisen de Belgische en Nederlandse vertegenwoordigers van aandeelhouders, Deminor en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) dat de Nederlandse overheid alsnog met Fortis-aandeelhouders onderhandelt over de verkoop van Fortis Nederland en ABN Amro. Gebeurt dat niet, dan eisen aandeelhouders schadevergoeding voor de koersval van het Fortis-aandeel na de ontmanteling van het financiële concern.

Het Nederlandse ministerie van Financiën wil niets weten van onderhandelingen. Het verwijst naar een eerdere reactie op het vonnis van het Belgische hof van beroep. ‘Dat heeft geconstateerd dat de transactie met de Nederlandse Staat al is uitgevoerd en dat deze ook niet meer kan worden opgeschort. De tegen Fortis ingediende vordering om de transacties met de Nederlandse Staat op te schorten is afgewezen.’

De Belgische advocaat die aandeelhouders vertegenwoordigt, betwist dat. ‘De rechtbank in Brussel schortte ook de deal met de Nederlandse staat op.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden