EconomieWinnaar & verliezer van de week
Belgische is kroonjuweel, lot Nederlandse hangt aan zijden draad
Winnaar Dominique Leroy moet ‘Hongkong van KPN’ tot de orde roepen
‘Het kroonjuweel van België’, klopte Duco Sickinghe zich donderdagavond op de borst nadat de president-commissaris van KPN bekend kon maken dat Dominique Leroy (54) de opvolger wordt van Maximo Ibarra als topbestuurder (ceo) van het concern.
Met recht. De koers van Promixus (het voormalige Belgacom) waar zij sinds 2014 de scepter zwaait, is in die tijd met 53 procent gestegen. Daar kan KPN een puntje aan zuigen. Ze voerde daar een grote reorganisatie door en investeerde miljarden in modernisering van de Belgische concurrent van KPN.
Sickinghe wint er ook sympathie mee. Met de komst van Leroy wordt de managementtop van Nederland wat vrouwvriendelijker. Vorig jaar steeg het aandeel vrouwelijke bestuurders bij beursgenoteerde ondernemingen van 5,7 naar 8,5 procent. Dat gaat meteen een stuk omhoog.
Ze kan bij KPN haar borst nat maken. De Belgische zal eerst de rebellen van dochter XS4All tot de orde moeten roepen. Het is inmiddels het Hongkong van de KPN. Afgelopen week gaf de ondernemingsraad een negatief advies over het opheffen van de naam van de eigenzinnige internetprovider. En dat is nog maar de vriendelijkste actie in de strijd waarbij het KPN-management wordt beschuldigd van wanbeleid en kapitaalvernietiging. Misschien helpt een vrouwelijke touch.
Verliezer: Herna Verhagen van PostNL, Den Haag moet haar nu redden
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zal het humeur van Herna Verhagen, het boegbeeld van PostNL – ooit samen met KPN in de oude PTT – er niet beter op hebben gemaakt. Op dezelfde dag dat Dominique Leroy werd benoemd tot topmens bij KPN – een functie die ook Herna Verhagen naar verluidt ambieerde – verbood de mededingingsautoriteit een fusie met Sandd. Onmiddellijk kelderde de koers van PostNL op de beurs.
Nu moet Herna Verhagen in politiek Den Haag gaan zeuren voor ontheffing op het besluit van de ACM op grond van artikel 47. Verhagen heeft haar lot verbonden aan de fusie met Sandd. Het is in haar ogen nodig voor een overlevingsstrategie in de snel krimpende postmarkt. Al vijf jaar daalt die met 10 procent per jaar. Maar de ACM denkt blijkbaar dat de daling de komende jaren zal stabiliseren en wil de nieuwe combinatie geen monopolie gunnen op de postmarkt. Dat zou tot tariefsstijgingen van 30 tot 40 procent kunnen leiden, zo waarschuwt de ACM. Hiermee heeft de mededingsautoriteit het kabinet voor het blok gezet. Dat leek bereid Verhagen toestemming te geven om de fusie door te zetten, maar zal daar mogelijk nieuwe voorwaarden aan verbinden. Zo zouden de tariefstijgingen kunnen worden beperkt. Het wordt er voor Verhagen niet makkelijker op.