'Belgisch Bpost wil PostNL overnemen'

Het Belgische Bpost wil PostNL overnemen. Dat berichten Belgische media, waaronder de financieel-economische krant De Tijd en Le Soir, vrijdag. PostNL wilde gisteren alleen kwijt dat het maandagmorgen waarschijnlijk met een persbericht komt. Het zou al de derde keer zijn dat Bpost een bod doet.

null Beeld epa
Beeld epa

Na de geruchten over een mogelijke overname werd de handel in aandelen van beide bedrijven stilgelegd. PostNL stond toen al 5procent hoger. Bpost, voor 51 procent in handen van de Belgische staat, is met een beurswaarde van 4,8 miljard euro bijna drie keer zo groot als de 1,7 miljard van PostNL.

Het is de tweede keer binnen een jaar dat een groot Belgisch bedrijf flirt met een beursgenoteerde Nederlandse evenknie. Zo wordt de overname van supermarktbedrijf Delhaize door Ahold naar verwachting deze zomer afgerond. Net als bij PostNL en Bpost heet ook die officieel een 'fusie der gelijken'.

Zaak aandeelhouders

Maar van echte gelijkheid is geen sprake. Zo is Bpost in vrijwel alles kleiner minder brieven per dag, minder pakjes, minder brievenbussen, minder postkantoren, minder personeel en minder omzet, maar toch zijn de Belgen op het overnamepad.

Dat komt vooral door het verschil in potentie tussen de Nederlandse en Belgische postmarkt. Zo liep de afdeling brievenpost, nog altijd verreweg de grootste bron van inkomsten voor traditionele postbedrijven, in Nederland vorig jaar met ruim 11 procent terug, terwijl die in België met een kleine 5procent beheersbaar bleef. Terwijle-commerce in Nederland al lang van de grond is gekomen (lees: het laten bezorgen van eindeloze bergen Zalando- en bol.com-pakjes), moet het webwinkelen in België nog groeien.

De Global Retail E-Commerce Index, die bijhoudt hoe het webwinkelen zich ontwikkelt, verwacht dat de Belgische markt dit jaar met bijna 50 procent groeit, tegen 8 procent in Nederland. Die trend is ook terug te zien in de laatste jaarcijfers. Weliswaar is de omzet van Bpost lager dan die van PostNL, bedrijfsresultaat en winst zijn beduidend hoger. Die cijfers, en de groeimogelijkheden op de thuismarkt, vertalen zich in de veel hogere beurswaarde.

Semi-staatsbedrijf

De banden tussen PostNL en Bpost werden de laatste jaren steeds hechter. Zo heeft Bpost sinds 2010 een aantal Nederlandse postbodes in dienst in de grensgebieden en maakt PostNL gebruik van 735 ophaalpunten van Bpost. PostNL verdeelt wekelijks meer dan 200duizend pakjes in Vlaanderen. Binnen vijf jaar wil het bedrijf net zoveel pakjes in Wallonië bezorgen.

Bpost is een semi-staatsbedrijf dat in 1830 werd opgericht toen België onafhankelijk werd van Nederland. Lange tijd ging het bedrijf door het leven als De Post La Poste Die Post, naar gelang de regio in België. Vlak voor de beursgang in 2013 werd een Amsterdams merkadviesbureau ingehuurd om het bedrijf een nieuwe naam, logo en identiteit aan te meten. Bpost, was het idee, past beter bij een internationale, beursgenoteerde toekomst.

PTT

Eerder op de dag had Jean-Pascale Labille (PS), de vroegere minister van Overheidsbedrijven, gezegd dat de Belgische staat een deel van zijn meerderheidsbelang zou verkopen. Dat werd formeel ontkend door de huidige minister van Overheidsbedrijven Alexander De Croo, meldt De Tijd. 'Ik wil heel duidelijk zijn: de Belgische staat is meerderheidsaandeelhouder in Bpost en heeft geen enkele intentie om zijn deel te verkopen', aldus De Croo volgens de krant.

Een mogelijke overname is een zaak van de aandeelhouders, reageerde minister Henk Kamp van Economische Zaken. 'PostNL is een beursgenoteerd bedrijf.' PostNL is de erfopvolger van het postonderdeel van het ex-staatsbedrijf PTT. Dat bedrijf ging in 1994 als KPN naar de beurs. Na de overname van het Australische TNT werden de post- en expressdivisies in 1998 onder de naam TPG afgescheiden van de telecommunicatieactiviteiten van KPN. In 2006 veranderde de naam in TNT. De postactiviteiten van TNT werden na een splitsing voortgezet in het zelfstandige beursgenoteerde bedrijf PostNL.

PostNL en Bpost

PROFIEL Bpost

Hoofdkantoor: Brussel
Topman: Koen Van Gerven
Opgericht: de Belgische postdienst werd in 1830 een overheidsdienst

Bpost ging in 2013 naar de beurs in Brussel. De Belgische overheid bezit nog iets meer dan 50 procent van de aandelen.
Bpost bezorgt dagelijks 9,1 miljoen brieven en 126.000 pakjes en telt 1.342 postkantoren en postpunten.

Werknemers: 24.700 (2015). Bpost is wereldwijd actief
Omzet 2015: 2,4 miljard euro

PROFIEL PostNL

Historie: PostNL is de erfopvolger van het postonderdeel van het voormalige staatsbedrijf PTT. Dat bedrijf ging in 1994 onder de naam KPN naar de beurs. Na de overname van het Australische TNT werden de post- en expressdivisies in 1998 onder de naam TPG afgescheiden van de telecommunicatieactiviteiten van KPN. In 2006 werd de naam van het bedrijf veranderd in TNT. De postactiviteiten van TNT werden na een splitsing voortgezet in het zelfstandige beursgenoteerde bedrijf PostNL.

Activiteiten: PostNL verzendt en ontvangt post en postpakketten in dertien landen. Afgelopen jaar bezorgde PostNL in Nederland alleen al 2,4 miljard poststukken en 156 miljoen postpaketten.

Bestuur: Bestuursvoorzitter Herna Verhagen, sinds april 2012.

Personeel: wereldwijd ruim 49 duizend medewerkers.

Financiële gegevens: PostNL behaalde in 2015 een omzet van krap 3,5 miljard euro. Het onderliggende bedrijfsresultaat kwam uit op 303 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden